zondag 15 april 2012

Titanenstrijd Serra x Lula in São Paulo losgebarsten

Terwijl gouverneur Geraldo Alckmin met José Serra een verkiezings-churrasco met taxichauffeurs nuttigt en zich bij die gelegenheid onvoorwaardelijk achter diens PSDB-burgemeesterskandidatuur voor de stad São Paulo schaart lijkt ook bij de socialistische Partido dos Trabalhadores de rust enigzins weergekeerd. Tijdens een drukbezocht campagnemoment in São Bernardo, een van de ABC-voorsteden van São Paulo, verklaarde senator Marta Suplicy,  voor het eerst sinds zij door oud-president Lula als kandidaat gepasseerd en zo in haar ego gekrenkt werd, vierkant achter PT-kandidaat Fernando Haddad te zullen gaan staan. Bij diezelfde gelegenheid deed Lula de belofte over 15 à 20 dagen, na een zware periode van herstel van slokdarmkanker, op volle oorlogssterkte aan het campagnefront te zullen verschijnen.
Daarmee is de verkiezingskoorts in de belangrijkste stad van het land op stoom gekomen en kan de titanenstrijd tussen Serra en Lula (want hij is uiteindelijk achter de schermen in met name deze voor de socialisten zo belangrijke deelstaat degene die binnen de PT aan de touwtjes trekt) losbarsten. De blik moet nu gericht worden op de opiniepeilingen. Gaat het Haddad lukken met behulp van Lula/Suplicy van die benarde 3% in de peilingen af te komen en weer in de voor de PT gangbare 30% te gaan meedraaien. Alleen dan maakt Haddad een kans om in een tweede ronde Serra van het burgemeesterschap af te houden. Lula zal daarbij vol aan de bak moeten om traditionele bondgenoten als de PMDB, PSB en PCdoB binnen boord te houden en wie weet de cruciale steun van de zittende PSD-burgemeester Gilberto Kassab binnen te halen.
Want als iemand in een eventuele tweede ronde de doorslag zal geven is het de zeer opportunistische Kassab. Vooralsnog schaart hij zich (in de eerste ronde) achter Serra, maar die steun blijkt niet onvoorwaardelijk. Herhaaldelijk laat de PSD-leider doorschemeren dat als het puntje bij paaltje komt ook (in een tweede ronde) een coalitie met de PT niet uit te sluiten valt. Kassab zal er alles aan doen om zijn huidige machtspositie te consolideren en is politiek zo glad als een aal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten