dinsdag 3 april 2012

De aftrap voor Aécio als presidente?


George Gianni | PSDB

Als we de krant 'Estado de São Paulo' mogen geloven zijn de campagnes voor de presidentsverkiezingen van 2014 vanaf deze week zo goed als van start gegaan. Met de keuze van José Serra als PSDB-kandidaat voor het burgemeesterschap van de stad São Paulo (die hij hoogstwaarschijnlijk ook zal winnen) is de weg vrij voor de 'coming man' binnen de partij, senator Aécio Neves uit de deelstaat Minas Gerais.
Deze charmante en welbespraakte mineiro, kleinzoon van de in 1985 overleden en welhaast legendarische president-elect Tancredo Neves, geldt al een tijdje als een van de weinigen bij de tucanos (de bijnaam van de PSDB) die de politieke statuur heeft om Dilma Rousseff in 2014 van een tweede termijn als president van Brazilië af te houden. En het moet gezegd, Aécio windt er geen doekjes om en is een week na Serra's kandidatuur vol in de aanval gegaan. Hij reist kriskras door het land en hoopt de PT-coalitie daar te kunnen pakken waar Dilma c.s zich juist zo nadrukkelijk op voorstaan, de PAC's. Deze Programas de Aceleração do Crescimento zijn het kernstuk van het economisch beleid van de regeringen van Luiz Inácio Lula da Silva en diens opvolger Dilma Rousseff. Met deze progamma's wil de socialistische Partido dos Trabalhadores door middel van grootschalige bouwprojecten in Brazilië werkgelegenheid en economische vooruitgang scheppen. Maar in de uitwerking daarvan laat de overheid in de praktijk grote steken vallen. De oppositie verwijt de regering de uitwerking van de plannen slecht te begeleiden, waardoor bouwprojecten stil komen te liggen en zo veel publiek geld verloren zou gaan. En inderdaad valt er op verscheidene grote projecten wel degelijk veel aan te merken, wat ook binnen de regeringscoalitie links en rechts wordt toegegeven. Maar vanwege het sallainte detail dat Dilma tijdens de tweede termijn van Lula minister van de Casa Civil (kabinetschef) was en in die hoedanigheid dé centrale figuur bij het initiëren van de PAC's, ligt daar de zwakke plek van de PT. In de campagne van 2009 werd zij door de socialisten in de etalage gezet als de vrouw waaraan Brazilië al die mooie plannen te danken had en wat haar naam onlosmakelijk verbonden heeft met het vallen of staan van de economische groeiprogramma's.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze dagen in Brasília vanuit de PT geen enkele reactie op de kritiek van Aécio te horen is. Doelbewust, want de petista's willen Aécio's bekendheid bij het electoraat met alle middelen afremmen. Elke reactie op hem betekent meer media-aandacht, wat de PSDB electoraal alleen maar in de kaart kan spelen.
Laat, nu de contouren met de dag duidelijker worden, de campagne maar van start gaan! Ik kijk likkebarend uit naar een spannende strijd tussen Aécio en Dilma in 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten