maandag 2 april 2012

Lula beter verklaard en terug in de ring

Luiz Inácio Lula da Silva is officieel genezen verklaard en dus weer beschikbaar voor het politieke werk. Nadat in oktober vorig jaar bij hem slokdarmkanker werd geconstateerd trok Lula zich terug in zijn eigen woning in São Bernardo do Campo/São Paulo om van de chemotherapieën bij te kunnen komen en waarschijnlijk knarsentanded toe te moeten zien hoe Fernando Haddad, zijn kandidaat voor het burgemeesterschap van São Paulo in oktober, in de peilingen steevast op de 3% blijft steken. Het ligt niet in de aard van Lula om vanuit de zijlijn de gang van zaken toe te moeten zien. De oud-vakbondsleider is de man van de barricade, van de politieke actie op straat. Het was dan ook niet vreemd dat hij afgelopen weekeinde tijdens een interview met de Folha de São Paulo aangaf gedurende zijn ziekte niet zozeer bang te zijn geweest voor de dood alswel voor het duurzaam verlies van zijn stem.
Niet dat Lula al die tijd politiek stil heeft gezeten. Het was een af en aan van Braziliaanse politieke kopstukken aan zijn wisselend verblijf tussen zijn eigen woning en het Hospital Sírio-Libanês in São Paulo, wat naast mooie foto-opportunities met de nog steeds immens populaire oud-president natuurlijk ook tot strategische gesprekken moet hebben geleid. Lula houdt van een praatje, maar voor een man met zijn machtspositie dan wel een met inhoud. Het is dan ook spannend om de komende maanden Lula in de gaten te houden. Hij gaf in het vraaggesprek met de krant aan het tijdens de verschillende PT-campagnes dit jaar rustig aan te zullen gaan doen, maar hoe hou je een geboren politieke straatvechter in toom?
Lula is terug in de arena en zal met zijn lispelend en enigzins brommend stemgeluid er alles aan doen om zijn erfenis en nog altijd aanwezige politieke dromen gestalte te doen geven. Het zou mij niets verbazen als Fernando Haddad binnen de kortste keren in de peilingen weer op een voor de PT in São Paulo vertrouwde 30% zal staan en het als vanouds in oktober weer tussen de socialisten en de PSDB zal gaan. José Serra tegen Haddad en daarmee eigenlijk ook weer een beetje Serra tegen Lula.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten