Brazilië is in de ban van de renteverlaging. Nadat de beide staatsbanken (Banco do Brasil en Caixa Econômica Federal) begin deze maand, op aanwijzingen van de regering-Dilma, al de rente op consumentenkredieten verlaagde volgde de dagen daarop een aantal particuliere banken schoorvoetend. Noodgedwongen dat wel, want er was in kort tijdsbestek een forse overstap merkbaar door burgers van particuliere naar een van de beide staatsbanken. Het Britse HSBC nam als eerste de stap, het Spaanse Santander volgde en vandaag waren de Braziliaanse banken Bradesco en Itaú aan de beurt. Het betreft verlaging van de rente op creditkaarten en op leningen voor de aanschaf van luxegoederen en voor de aankoop van een auto.
Goed nieuws voor de Braziliaanse consument dus, die daardoor in staat wordt gesteld goedkopere leningen aan te gaan. De middenklasse is onder de regeringen-Lula al flink toegenomen en door de goedkopere leningen zal het ook voor de lagere inkomens mogelijk zijn zich luxeartikelen te kunnen permitteren. En dat is weer goed nieuws voor de Braziliaanse producenten van die luxe-goederen en meer in het bijzonder de autoindustrie, nog altijd een van de motors van de industriële productie van Brazilië, maar door de concurrentie op de wereldmarkt en de hoge koers van de Braziliaanse real danig in de knel gekomen.
Ook de Braziliaanse centrale bank zit niet stil. De COPOM (het hoogste orgaan binnen de Braziliaanse financiële wereld) neemt een dezer dagen het besluit de belangrijkste rentesoort, de Selic, met 0,75% te verlagen naar 9%. En dat is goed nieuws voor investeerders die daardoor de mogelijkheden om hun activiteiten uit te kunnen breiden zien toenemen.
Het doel van de regering-Dilma is een beoogde doorstart van de economische groei. Deze was in 2011 in tegenstelling tot de voorgaande jaren teleurstellend te noemen en met een pakket maatregelen wil het kabinet met name de industriële productie en daarmee de werkgelegenheid een boost geven.
Maar al deze bewegingen naar lagere rentestanden, een stijgende consumentenvraag en meer investeringen heeft zo z'n schaduwzijde, want op de achtergrond is er natuurlijk altijd nog dat ene monster dat in de jaren '90 van de vorige eeuw door toenmalig minister van Financiën Fernando Henrique Cardoso met de Plano Real werd beteugeld, de inflatie. De oudere generaties Brazilianen kunnen zich het dagelijks leed uit de tijden van de (super)inflatie nog maar al te goed herinneren en het spreekt dan ook vanzelf dat de huidige regeringen er alles aan zullen doen om dat monster permanent onder controle te willen houden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten