maandag 23 april 2012

Gebakkelei in het hooggerechtshof

Een ordinaire ruzie in het hoogste Braziliaanse rechtscollege. Cezar Peluso, hogerechter en een voormalige voorzitter van het STF/Supremo Tribunal Federal, liet zich in een interview met een website kritisch uit over zijn collega Joaquim Barbosa. Hij zou hem onder meer hebben aangeduid als "onveilig", iemand met een "moeilijk temperament". Dat liet Barbosa niet op zich zitten en haalde snoeihard zijn gram in een interview met het dagblad O Globo. Hij maakte op zijn beurt Peluso uit voor verrotte vis en beschuldigde hij hem en passant ook nog van racisme (Barbosa werd in 2003 op voordracht van president Luiz Inácio Lula da Silva het eerste zwarte lid van het federale hooggerechtshof) en van manipulatie van gerechtelijke uitspraken ten behoeve van zijn eigenbelang.
Het vergde van de net geïnstalleerde nieuwe voorzitter van het hof (Carlos Ayres Britto) alle stuurmanskunsten om de gemoederen enigszins tot bedaren te brengen. Peluso, eveneens een benoeming van president Lula, verontschuldigde zich bij Barbosa, maar de sfeer binnen het college blijft om te snijden. Belangrijke juridische organisaties als de Orde van Advocaten en de Orde van de Magistratuur spreken publiekelijk hun zorgen uit over het functioneren van het hof. Voor dit allerhoogste juridische instantie in Brazilië staat een hele reeks belangrijke processen op de rol, waarvan alleen al de Mensalão do PT (een groot omkoopschandaal rond de socialistische Partido dos Trabalhadores, dat al sinds 2005 bij het STF aanhangig is) de komende maanden de gemoederen danig bezig zal houden. (Saillant detail is dat Barbosa de begeleidend rechter (relator) is in dat Mensalão-proces.)
Wat de juridische wereld vooral grote zorgen baart is het gegeven dat Ayres Britto over zeven maanden met pensioen gaat en de voorzittershamer volgens afspraak voor twee jaar in handen zal vallen van ... Joaquim Barbosa. Hij lijkt een imago te hebben opgebouwd als iemand met een kort lontje en een opvliegend temperament, wat in zowel 2007 als in 2009 ook al eens heeft geleid tot hevige ruzies met collega en toenmalig voorzitter Gilmar Mendes.
Het gegeven dat Peluso dit komende jaar net als Ayres Britto met pensioen gaat geeft presidente Dilma enige ruimte om achter de schermen orde op zaken te kunnen stellen en zo op korte termijn het vertrouwen in het allerhoogste Braziliaanse rechtscollege te herstellen. Maar het imago van ministro Joaquim Barbosa is er door al dit gebakkelei niet echt veel beter op geworden en hij heeft nog een lange rit te gaan. Hij zal pas in 2024 de pensioengerechtigde leeftijd van 70 jaar bereiken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten