vrijdag 13 april 2012

Rumoer op de Avenida Steve Jobs

In dezelfde week dat het stadje Jundiaí in de deelstaat São Paulo in het nieuws kwam wegens de wereldprimeur van een eerste straat die naar Steve Jobs (Avenida Steve Jobs)  is vernoemd kwam de plaats vandaag weer in het nieuws. Zij het ditmaal om minder nobele redenen. Jundiaí is de thuishaven van het grootste Braziliaanse filiaal van het bedrijf Foxconn, een Taiwanese onderneming die onder andere voor computergigant Apple de productie van de iPhones voor haar rekening neemt. Daarnaast zou de vestiging zich ook toeleggen op de fabricatie van tablets en iPads, maar dat was tot vandaag slechts een vermoeden. Foxconn doet er alles aan om dit voor de buitenwereld geheim te houden. Het is werknemers dan ook verboden om met derden over de productielijn te praten, zelfs niet met familieleden en slechts een opzichter is verantwoordelijk voor het sleutelbeleid.
Maar Jundiaí trilde vandaag op haar grondvesten, want in de nacht van maandag op dinsdag bleken er zeven gloednieuwe iPads uit de fabriek gestolen te zijn. Wat het vermoeden doet bevestigen dat dergelijke producten toch van de productielijn zouden rollen. Foxconn stelde direct een intern onderzoek in naar de diefstal, deed aangiifte bij de politie en stelde die de dvd van de bewakingscamera's ter beschikking. Zij het onder de strikte voorwaarde dat deze nooit naar buiten zal komen.
Nou is Foxconn sinds enkele jaren uiterst negatief in het nieuws gekomen wegens de zeer slechte arbeidsomstandigheden en een relatief hoog zelfmoordcijfer in de vele vestigingen van de onderneming op het Chinese vasteland, maar waarom doen ze in Brazilië zo geheimzinnig? Wat is de reden van dit bedrijfsgeheim?
Ook in Brazilië zou sprake zijn van een extreme werkdruk binnen de vestigingen van Foxconn. In april 2011 kwam de kwaliteitskrant O Estado de São Paulo met berichtgeving over een hoog tempo aan de lopende band waar werknemers drie à vier handelingen zouden moeten uitvoeren en over een hoog ziekteverzuim binnen de filialen. Foxconn zei daar geen publieke uitspraken over te willen doen, maar verzekerde de krant dat de secundaire arbeidsvoorwaarden prima geregeld zouden zijn. Maar dat is toch nog geen reden voor de gehanteerde geheimzinnigheid omtrent de vermeende productie van iPads en tablets?
Zou het antwoord op die vraag misschien diep in het Amazonegebied te vinden kunnen zijn? De fabriek van Foxconn in Manaus, de hoofdstad van de deelstaat Amazonas, blijkt binnen Brazilië het monopolie op de productie van tablets te hebben en wil daar koste wat kost aan vasthouden. Dit leidde twee maanden geleden reeds tot een fiscaal conflict met de deelstaatminister van Financiën van São Paulo, omdat Amazonas ernstig bezwaar aantekent tegen de belastingvoordelen waarmee de paulistas de fabricage van iPads en tablets naar zich toe willen halen. São Paulo op haar beurt klaagt de amazonenses aan wegens concurrentievervalsing door de nog steeds bestaande vrijhandelszône (Zona Franca) rond de stad Manaus en vanwege bestaande gulle investeringskredieten, die voorzien in 100% vermindering van de ICMS/Imposto sobre Circulação de Mercadorias e Serviços, een soort omzetbelasting. Zou Foxconn een deal met São Paulo hebben gesloten en zo in het geheim het monopolie van Manaus willen omzeilen?
Of zou een opmerking van Eike Batista alle geheimzinnigheid kunnen verklaren? In december 2011 maakte deze topondernemer uit Rio de Janeiro bekend samen met de Taiwanezen de productie van iPads in Brazilië te willen initieren, maar kwam opeens op dit besluit terug en wendde zich tot andere mogelijke partners zoals Samsung. Batista verklaarde daarbij dat alleen een flinke belastingverlaging de productie van iPads in Brazilië rendabel zou kunnen maken. Zou hij daarmee een tipje van de sluier hebben opgelicht? Zou São Paulo misschien onderhands een deal met Foxconn hebben gemaakt? Waarbij in het geheim in de deelstaat iPads worden geproduceerd in ruil voor een fikse, maar even heimelijke belastingverlaging?
Ik tast op basis van mijn bronnen op internet in het duister. Ik kom er vooralsnog niet uit. Wordt vervolgd.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten