donderdag 12 april 2012

Grote verontwaardiging mensenrechtenwereld over Dilma's blunder in de USA



Tijdens een lezing aan de Amerikaanse Harvard Universiteit heeft presidente Dilma Rousseff een wel erg ongelukkige uitspraak over de bestrijding van mensenrechtenschendingen in Brazilië gedaan. Volgens haar is het onmogelijk om marteling in alle Braziliaanse politiebureau's effectief tegen te gaan. Een uitglijder van de eerste categorie en dat uitgerekend door iemand die de gevolgen van marteling maar al te goed uit eigen ervaring kent. Als vooraanstaand lid van het verzet tegen de militaire dictatuur in de jaren zeventig van de vorige eeuw is Dilma immers zelf het slachtoffer van deze ernstige vorm van mensenrechtenschending geweest. 
De uitspraak wordt Dilma door mensenrechtenorganisaties vooral kwalijk genomen omdat de indruk bij het publiek zou kunnen ontstaan dat de Staat onmachtig staat ten opzichte van martelingen en dat dergelijke praktijken, die in Brazilië op grote schaal voorkomen, in het vervolg als een fact of life kunnen worden aangemerkt. 


Hieronder de officiële gezamenlijke reactie van een vijftiental vooraanstaande Braziliaanse mensenrechtenorganisaties:


"Ik ben niet in staat marteling in alle politiebureau's van Brazilië tegen te gaan." Dilma Rousseff, president van Brazilië


De president van Brazilië Dilma Rousseff heeft gisteren tijdens een officieel bezoek aan de Verenigde Staten gedurende een publieke vragensessie aan de Universiteit van Harvard gezegd dat zij niet in staat is ter verhinderen dat marteling in haar land plaatsvindt - "Ik weet dat het gebeurt, maar ik ben niet in staat marteling in alle politiebureau's van Brazilië tegen te gaan."
De organisaties die deze verklaring ondertekenen tekenen bezwaar aan tegen de uitspraak van de president en hopen dat de president alsnog met een snelle opheldering komt waarin zij de positie van de Braziliaanse Staat ten aanzien van dit onderwerp officieel toelicht.
De verklaring van Dilma - zelf een voormalig politiek gevangene en slachtoffer van marteling - is ontoelaatbaar onder welke omstandigheden dan ook, maar kan als des te ernstiger worden aangemerkt omdat het op een erg gevoelig moment wordt gedaan. In het land wordt vandaag een verhit debat gevoerd over de installatie van een Waarheidscommissie, die op de steun van de president kan rekenen, teneinde de begane misdrijven tijdens de militaire dictatuur op te helderen, inclusief het misdrijf van marteling.
Parallel daaraan heeft Brazilië het mechanisme ter preventie van marteling, conform een VN-verklaring uit 2008, nog niet in de praktijk gebracht. De Braziliaanse regering verzuimt reeds sinds twee maanden het rapport van de VN-Subcommissie ter Preventie van Marteling, die Brazilië in september 2011 heeft bezocht, te publiceren. Om kort te zijn, het land blijft voortdurend in gebreke om maatregelen te treffen teneinde dit misdrijf in ontelbare provisorische detentiecentra, gevangenissen en socio-educatieve eenheden tegen te gaan.
Het is zeer ernstig dat de hoogste autoriteit van het land zichzelf onbekwaam verklaart het misdrijf van marteling in politiebureau's tegen te gaan. En het is ook zeer ernstig dat er een moment van enorme zichtbaarheid is gekozen om een dergelijke uitspraak te doen.
De organisaties die deze verklaring hebben ondertekend zijn dagelijks bezig de martelpraktijken tegen te gaan en vrezen dat de verklaring van de president door de Braziliaanse maatschappij en de publieke autoriteiten geïnterpreteerd kunnen worden als een aval en een erkenning van de onmacht, onkunde en capitulatie ten aanzien van een van de meest ernstige huidige schendingen van de rechten van de mens in Brazilië.
Wij vragen van de president een expliciete verklaring waarin zij marteling nooit zal toestaan en alles in het werk zal stellen om het te bestrijden.


11 april 2012


Associação dos Cristãos para Abolição da Tortura - ACAT
Associação Brasileira Interdisciplinar de AIDS - ABIA
Centro de Direitos Humanos Dom Oscar Romero - CEDHOR
Conectas Direitos Humanos
Dignitatis-Assessoria Técnica Popular
Inclusão, Integridade e Independência - 3IN
Instituto Brasileiro de Análises Sociais e Econômicas - IBASE
Instituto de Defesa do Direito de Defesa - IDDD
Instituto Desenvolvimento e Direitos Humanos / IDDH
Instituto Terra, Trabalho e Cidadania / ITTC
Instituto Sou da Paz
Instituto Vladimir Herzog
Instituto de Estudos Socioeconômicos - INESC
Justiça Global
Pastoral Carcerária


http://www.conectas.org/institucional/nota-de-repudio-a-declaracao-da-presidente-dilma-rousseff-sobre-tortura-na-universidade-harvard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten