zaterdag 14 april 2012

De wonderlijke wereld van Dada


Het Braziliaanse weekblad IstoÉ wijdt deze week haar coverstory aan Idalberto Matias de Araújo alias Dadá. Deze voormalige medewerker van de inlichtingendienst van de luchtmacht is zich na de val van de militaire dictatuur in 1985 gaandeweg commercieel gaan toeleggen op het clandestien afluisteren en bespioneren van overheidsinstellingen en politici. Door zijn contacten met politiemensen en medewerkers van justitie heeft hij een netwerk van mollen en informanten opgebouwd waarmee hij in ruil voor een riante vergoeding voor politici (van links tot rechts) en andere belangstellenden compromitterende dossiers over politieke tegenstanders en leidende ambtenaren heeft aangelegd. De naam van Dadá wordt in verband gebracht met het in 2010 tijdens de presidentsverkiezingen over José Serra opgestelde dossier, waarmee leden van de socialistische Partido dos Trabalhadores/PT de PSDB-tegenkandidaat in een kwaad daglicht wilden stellen. Daarnaast was hij ook verantwoordelijk voor het afluisteren van gesprekken van de toenmalige directeur van de Posterijen, wat uiteindelijk zou uitmonden in het grootste corruptieschandaal dat de socialisten van de PT wordt aangerekend, de Mensalão. En zo ging het maar door, zoals nu blijkt uit de bevindingen van de federale politie tijdens haar in februari dit jaar afgeronde Operatie Monte Carlo.
Dit politieonderzoek heeft inmiddels geleid tot de politieke val van senator Demóstenes Torres, die ook van de diensten van Dadá gebruik heeft gemaakt voor het afluisteren van politieke tegenstanders. Het is diezelfde Dadá die de contactpersoon was tussen de senator en de in februari gearresteerde uitbater van illegale kansspelen, Carlinhos Cachoeira. Deze ondernemer uit de deelstaat Goiás had Dadá de laatste jaren in vaste dienst genomen teneinde de politiek (o.a. ook met behulp van senator Torres) in zijn voordeel te kunnen beïnvloeden. Dat dit de spion geen windeieren heeft gelegd was de laatste tijd te merken in zijn opeens wel heel dure levensstijl in zijn woonplaats Brasília. Van de een op de andere dag reed hij in een dure auto rond en betrok hij een riante woning in de stad.

Veel van deze onthullingen zullen de komende tijd nog volgen nu het Congres op het punt staat een gezamenlijk parlementair onderzoek van de beide kamers (het Huis van Afgevaardigden en de senaat) op te zetten. Centraal daarin zullen Dadá en diens broodheer Cachoeira, die in een gevangenis in de deelstaat Rio Grande do Norte zijn berechting afwacht, staan. Dat daarbij politieke koppen gaan rollen lijkt niet uitgesloten. Dat is dan ook de reden dat de oppositiepartijen PSDB en de DEM direct met de enquêtecommissie hebben ingestemd. De PT en ook coalitiegenoot de 'communistische' PCdoB hebben naar nu blijkt een verleden met Dadá. Diezelfde PT heeft echter om eigen opportunistische redenen belang bij een dergelijk grootschalig, mediageniek onderzoek. Het zal naar alle waarschijnlijkheid veel aandacht afleiden van die andere megarechtzaak die Brazilië de komende maanden in de ban zal houden, de strafrechtelijke afhandeling door het federale hooggerechtshof van de Mensalão, het corruptieschandaal dat de PT als een molensteen om de nek hangt. Dat Dadá daar ooit de aftrap voor gaf door het afluisteren van de posterijen-directeur zal menig socialist zich graag willen herinneren.

http://istoe.com.br/reportagens/199108_DADA+E+O+SUBMUNDO+DOS+GRAMPOS?pathImagens=&path=&actualArea=internalPage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten