dinsdag 17 april 2012

Zoetwatervrienden


Ik had er nog nooit van gehoord laat staan een beeld van gezien. Maar afgelopen avond heb ik via de wekelijkse natuurfilm op Nederland 2 met de peixe-boi amazônica alias de lamantijn (trichechus inunguis) kennisgemaakt. Dit wel zeer aandoenlijke knuffeldier leeft in het hart van het Braziliaanse Amazone-gebied en wordt met uitsterving bedreigd. De lamantijn is zo traag dat de mens voorheen (de jacht op dit dier is sinds 1980 in Brazilië verboden) eenvoudig spel had om voor zijn voedselvoorziening op het dier te jagen. In het stroomgebied van de Amazone- en de Madeira-rivier zou er nu nog maar 10.000 dieren zijn.
Vanaf de jaren '80 stelt de Braziliaanse overheid, onder andere via sponsoring van het aardoliebedrijf Petrobras, via het Projeto Peixe-Boi alles in het werk om de diersoort in stand te houden. Vanuit Manaus, de hoofdstad van de deelstaat Amazonas, houdt de INPA/Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia zich bezig met biologisch onderzoek naar het dier en zijn ecosysteem. Dat het instituut daar de kinderen van Amazonas nauw bij betrekt, teneinde illegale jacht in de toekomst uit te kunnen sluiten, verdient internationale navolging. Handhaving van biodiversiteit via jeugdige bewustwording lijkt in deze onzekere tijden van globalisering de meest effectieve remedie tegen uitsterving te zijn. Want zeg nou zelf, de lamantijn is toch net zo'n onschuldig knuffeldier als zijn eveneens bedreigde maatje, de boto vermelho (inia geoffrensis), beter bekend als de roze Orinoco-dolfijn.


2 opmerkingen:

  1. Boto vermelho "knuffeldier"? Kan zeer gewelddadig zijn, vooral naar de eigen soort.

    Groeten van Cornell

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank Cornell, had me dan ook nog niet echt in de boto verdiept. In natuurreportages komt 'íe er altijd zeer genadig en 'lief' vanaf. Zo zie je maar. Vertel ik m'n dochters nooit iets bij voorbaat te geloven wat de media ze voorhouden, stink ik er zelf in! :-)

    BeantwoordenVerwijderen