maandag 1 juli 2013

PT's Realpolitik

Het interview vandaag in het dagblad O Globo met de minister van Financiën Guido Mantega (foto) maakt veel duidelijk over de strategie van de regerende Partido dos Trabalhadores/PT. Er mogen dan ruim 1 miljoen Brazilianen de afgelopen weken de straat zijn opgegaan om te protesteren tegen de vele misstanden binnen de samenleving, dat is nog altijd een fractie van de 200 miljoen inwoners dat het land telt. De insteek van de socialisten is het beheersen van de inflatie en het creëren van voldoende werkgelegenheid voor alle Brazilianen. De eerlijkheid gebiedt het te zeggen, dat is toch waar het de meerderheid van de Brazilianen om gaat. Een meer dan redelijk inkomen waarmee men zich in de basisbehoeften kan voorzien en zo kan overleven in een keiharde maatschappij als de Braziliaanse.
Natuurlijk, goede onderwijs- en gezondheidszorgvoorzieningen, geen corruptie als ook een veilige leefomgeving zijn voor alle bewoners een groot goed. Maar ze wegen in de praktijk niet op tegen een gewaarborgd inkomen om het gezin te laten overleven.


De gemiddelde Braziliaan is niets anders gewend dan dat de collectieve voorzieningen slecht zijn en staan ronduit sceptisch tegenover beloften van politici tot verbetering. Ze weten wel beter. Al jarenlang wordt ze een betere kwalitatieve toekomst voorgeschoteld, maar als het puntje bij paaltje komt zien ze daar weinig voor terug en blijft er veel geld hangen aan te grote strijkstokken van de heersende elite.
De door de PT uitgevoerde ´Bolsa Família´ en het huisvestingsproject `Minha Casa. Minha Vida´ zijn haar grootste politieke verdiensten. Het zijn de troefkaarten waarmee presidente Dilma volgend jaar een herverkiezing kan zeker stellen. Maar wederom, deze programma´s voorzien in de meest grote basisbehoeften van de bevolking: een redelijk inkomen en een eigen huis om in te leven. Daarmee laat de PT haar politieke opponenten aan de rechterzijde achter zich. De PSDB (in werkelijkheid via de Bolsa Escola dé bedenker van een zeker basisinkomen) en haar bondgenoten hebben electoraal het nakijken.
De PT is op dit moment, in antwoord op de maatschappelijke protesten, op kwantitatief gebied vooral bezig met pappen en nathouden. Er worden hervormingen in het leven geroepen die allang gaande zijn en de belofte om een volksraadpleging te houden voorafgaand aan staatsrechtelijke hervormingen lijkt helaas vooralsnog weinig kans te maken.
Zoals minister van Financiën Mantega tijdens het interview al aankondigde, uitgaven voor verbetering van de collectieve voorzieningen zullen ten koste gaan van andere uitgaven of van een verhoging van de belastingen. En net zoals bij ons in Europa lijkt dat uiteindelijk in tijden van economische crisis tot mededogen van het electoraat te leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten