maandag 22 juli 2013

Paralympische sport in Brazilië

Een stad dat de Olympische Spelen krijgt toegewezen weet dat daarmee de organisatie van een tweetal toernooien bedoeld wordt. Naast de gewone Spelen zijn er immers nog de Paralympische Spelen, het vierjaarlijks hoogtepunt binnen de internationale paralympische sport, waarmee alle sportdisciplines worden bedoeld waar mensen met een lichamelijke beperking aan deelnemen. Een toernooi dat op een groeiende belangstelling mag rekenen. In het laatste decennium zijn de kijkcijfers op de televisiezenders enorm gestegen, waardoor de Paralympics dan ook in een groeiende belangstelling van sponsoren is komen te staan. Het is dan ook niet voor niks dat de volgende gastheer Rio de Janeiro het een en ander uit de kast trekt om ook dat sportevenement goed uit de verf te laten komen, getuige de gelikte, maar daarom niet minder fraaie reclamefilm die voor de Paralympics is ontwikkeld.


Maar hoe staat het eigenlijk met het niveau van de Braziliaanse paralympische sport? De regering van presidente Dilma Rousseff poogt met het oog op de naderende Paralympische Spelen in Rio de Janeiro via de Bolsa Atleta het niveau te verhogen. Zo krijgt op dit moment de meerderheid van de paralympische sporters een uitkering uit deze pot van met ministerie van Sport, die in 2005 werd geïnitieerd om de Braziliaanse grootste sportalenten, ongeacht de sociale achtergrond, met een financiële ondersteuning op een hoger plan te krijgen. Het programma stelt de topsporters in staat de benodigde sportattributen aan te schaffen en naast het normale studie- of arbeidsleven tijd voor de nodige trainingsuren vrij te maken. Een blik op de uitslagenlijst van de Paralympische Spelen van Londen in 2012 wijst uit dat de Braziliaanse equipe zich achter Groot-Brittannië, China, de Verenigde Staten en Rusland als vijfde in het landenklassement wist te worstelen. In totaal werden er dat jaar 113 gouden, 68 zilveren en 181 bronzen medailles gehaald. (In Beijing 2008 wisten de Brazilianen zich zelfs met 133 gouden medailles als tweede achter gastland China te positioneren.) De meeste winnaars in Londen waren te vinden in de disciplines atletiek, zwemmen, boccia en blindenvoetbal.


Bovenaan de lijst van paralympische topsporters staat op dit moment de atleet Alan Fonteles (foto) uit de stad Marabá in de deelstaat Pará, die zich kan meten met de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse Oscar Pistorius. Beiden komen op dezelfde discipline uit, de sprint in de klasse T43, wat inhoudt dat beide benen geamputeerd zijn en zij zich door middel van aparte proteses voortbewegen. De twee atleten staan elkaar naar het leven als het om het breken van de wereldrecords gaat. Gisteren brak Fonteles, in 2012 verrassend Paralympisch kampioen op de 200 meter, in het Franse Lyon het record op diezelfde afstand in 20,66 seconden. Beiden kunnen zich meten met de "gewone" topatleten op deze korte afstanden, zoals Pistorius de afgelopen Olympische Spelen in Londen heeft laten zien. Fonteles is inmiddels dan ook uitgegroeid tot hét paradepaard van de Braziliaanse paralympische sport.

Met de financiële ondersteuning van de federale overheid en het thuisvoordeel in de rug lijken de Brazilianen hoge ogen te kunnen gaan gooien tijdens de komende Paralympische Spelen, vooral als we van de ervaringen van Beijing en Londen kunnen uitgaan. In beide gevallen wisten de respectievelijke gastlanden in 2008 en 2012 de meeste gouden medailles in de wacht te slepen en in beide jaren behoorde Brazilië reeds tot de wereldtop.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten