dinsdag 16 juli 2013

Wereldjongerendagen, de eerste testcase voor Rio

Volgende week stroomt de stad Rio de Janeiro vol met rooms-katholieke jongeren van over de hele wereld. Dit jaar zullen de Wereldjongerendagen (de Jornada Mundial de Juventude in het Portugees) namelijk in Brazilië plaatsvinden met als hoogtepunt een slotmis die op zondag 28 juli door paus Franciscus I voorgedragen zal worden. Er worden naar schatting tegen de 1 miljoen mensen verwacht die op het evenement zullen afkomen, waaronder een paar duizend jongeren uit Nederland.

Officiële JMJ-lied voor Rio 2013

De jongerendagen zullen als eerste testcase gelden voor de Braziliaanse autoriteiten en de organisatoren van de twee andere internationale massaevenementen die het land de komende drie jaar te wachten staan, het wereldkampioenschap voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016.

Menig carioca houdt zijn hart vast en vreest een volledige dichtslibbing van de binnenstad en de strandwijken Copacabana en Ipanema. De stad Rio de Janeiro heeft welgeteld een centrale metrolijn en het verkeer is nu al zo'n hectisch gebeuren dat het openbaar vervoer per bus of taxi een beproeving is. Waarschijnlijk zullen veel jongeren ervoor kiezen om dan maar massaal, als ware pelgrims, met elkaar door de stad te gaan lopen van het ene culturele evenement naar het andere spirituele gebeurtenis. Wat dat voor het normale, dagelijkse  stadsverkeer gaat betekenen is nu nog onduidelijk.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten