Dat leidde vandaag tot protestacties van Braziliaanse artsen die het helemaal niet zien zitten dat buitenlandse collega's zonder een Braziliaans document van bekwaamheid (de Revalida) hun collega's worden. In de deelstaten Acre, Amapá, Sergipe en het Federaal District wordt in de ambulante zorg de hele dag gestaakt, terwijl in andere deelstaten alleen op een bepaald tijdstip niet gewerkt zal worden. Beroepsverenigingen van artsen in Rio de Janeiro en Goiás hebben al aangekondigd artsen zonder Braziliaanse papieren helemaal niet toe te gaan laten.
Foto: Ilustrava/Correio do Povo
Volgens de artsen en veel demonstranten liggen de problemen binnen de Braziliaanse gezondheidszorg in het geheel niet aan een vermeend tekort aan artsen. De medische beroepsverenigingen melden dat het aanbod aan artsen nog altijd groter is dan de vraag. Het zijn in hun ogen de veel te lage investeringen in de infrastructuur en de innovatie die tot wachtlijsten in de zorg en een slechte kwaliteit leiden. Dat geldt voor het gehele land, maar meer nog voor de periferie. Daar is inderdaad een groot gebrek aan gezondheidsposten, wat wordt veroorzaakt door een gebrek aan politieke interesse voor de bewoners in afgelegen gebieden of door de afwezigheid van veiligheid in stedelijke gemeenschappen (favela's), wat veroorzaakt wordt door het ontbreken van afdoende politiebescherming in die wijken tegen het geweld van criminele drugsbendes.
Met de keuze van presidente Dilma om het op een kwantitatief gebrek aan artsen te gooien en door het aantrekken van buitenlandse medici de kritiek van de demonstranten op haar beleid te smoren verdoezelt zij de investeringen waar binnen het Braziliaanse gezondheidssysteem werkelijk nood aan is. Op de lange termijn schieten de Brazilianen er helemaal niets mee op. Dilma en haar coalitie kunnen volgend jaar tijdens de verkiezingen goede electorale sier maken met statistieken die uitwijzen dat er dan wel meer artsen in Brazilië werkzaam zijn, maar de wachtlijsten en chaotische toestanden zullen op deze manier blijven bestaan. Alleen een grondige hervorming van het bestaande gezondheidssysteem (Sistema Único de Saúde/SUS) en dito doelgerichte investeringen zouden de oplossing kunnen zijn, maar dergelijke grootschalige projecten zijn in Brazilië vooralsnog politiek gedoemd te mislukken.
.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten