dinsdag 23 juli 2013

Politiek - kort

De PT van presidente Dilma Rousseff herhaalde afgelopen weekeinde haar wens om reeds volgend jaar bepaalde politieke hervormingen in te laten gaan en niet pas in 2018. De belangrijkste politieke wens van de partij is een algeheel verbod van schenking van bedrijven in de verkiezingskas van een partij. Niet echt verwonderlijk juist deze keuze, omdat de huidige gang van zaken naast legio mogelijkheden tot corruptie ook veel winst voor de conservatieve partijen oplevert. Daarnaast blijven de socialisten vasthouden aan een volksraadpleging. Daarmee zondert zij zich af van de coalitiegenoten en de oppositiepartijen, die maximaal een vrijblijvend referendum willen houden om politieke hervormingen een extra legitimiteit te geven. Dat de PT tegen beter weten in aan de eis vasthoudt lijkt ook door electorale overwegingen te zijn ingegeven . Gebruikmakend van de eisen van de demonstranten in de straten van de Braziliaanse steden de afgelopen maand proberen de socialisten via een bindend volksadvies de demonstranten aan zich te binden en zich daarnaast reeds in te dekken tegen het eventuele mislukken van toezeggingen. De PT kan later altijd tegen de kiezers zeggen: "Kijk, wij wilden jullie een directe stem in de hervormingen van de staat geven, de anderen hebben jullie nooit serieus genomen."

Naar eigen zeggen staat de teller voor Marina Silva's Rede de Sustentabilidade op 800.000 handtekeningen, driehonderd meer dan de benodigde 500.000 die men in Brazilië nodig heeft om als nieuwe politieke partij aan verkiezingen te mogen meedoen. Deze half miljoen handtekeningen dienen een jaar voor de verkiezingen, die volgend jaar in oktober zullen gaan plaatsvinden, bij de notaris (cartório) te zijn ingeleverd, die deze vervolgens op haar beurt weer onderwerpt aan een onderzoek naar geldigheid van de handtekening. Al met gaat het er steeds meer op lijken dat Rede en daarmee Marina Silva in 2014 een greep naar het presidentschap zal kunnen gaan doen.

Minister van Financiën Guido Mantega kondigde gisteren aan dit jaar naast de in mei aangekondigde R$25 miljard aan bezuinigingen dit jaar nog eens R$10 miljard extra te gaan besparen. Het grootste deel daarvan gaat ten koste van vaste lasten van de overheid en projecten in onder andere de huur van wagens, onroerend goed en machines in de energie- en de IT-sector. Zoals het een PT-minister in verkiezingstijd betaamt werd er nadrukkelijk bij gezegd dat er naast de investeringen in grootschalige ontwikkelingsprojecten (PAC's, Programa de Aceleração do Crescimento) niet aan de sociale uitgaven voor onderwijs, gezondheidszorg, woningen en armoedebestrijding zal worden gemorreld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten