vrijdag 5 juli 2013

Rede Globo danig onder vuur

Waren het eergisteren de artsen die in Brazilië de straat opgingen, vandaag was het televisiestation Globo TV de reden voor duizenden om in Braziliaanse en buitenlandse steden een protestmars te houden. Er lijkt een patroon te gaan ontstaan in de nasleep van de grote massademonstraties die ruim 1 miljoen Brazilianen de afgelopen weken hebben gehouden. We zagen het al in de eindfase van het toernooi van de Confederations Cup. Er werd per speeldag in de halve finales en de finales in de respectievelijke speelsteden (Fortaleza, Salvador, Belo Horizonte en uiteindelijk Rio de Janeiro) een demonstratie gehouden tegen de geldverslindende internationale voetbaltoernooien. Daarna was de PEC 37 aan de beurt. Op de dag dat dit grondwetsvoorstel, waarbij de macht van het openbaar ministerie in strafzaken danig zou worden uitgekleed) in het Congres in stemming werd gebracht gingen de mensen om die reden de straat op. Eergisteren dus de medici uit protest tegen het plan van de regering-Dilma om buitenlandse artsen naar Brazilië te lokken, gisteren de betogingen tegen de slachtpartij van de militaire politie in een de volkswijk Maré in Rio de Janeiro en vandaag dus een groot gerenommeerd televisiestation. Zou dat het vervolg worden van de explosie van protesten die begin juni uitbrak? Dat de Brazilianen bij elk controversieel politiek of maatschappelijk event van de dag om die specifieke zaak de straat op gaan? Dat zou in mijn ogen een hoopvol vervolg van de warme junidagen betekenen, omdat de protesten dan niet als een nachtkaars uit zullen gaan. De diversiteit van de leuzen in juni, wat toen als een zwakte van de beweging werd beschouwd, zou nu wel eens haar sterkste kant kunnen zijn. Elke dag, van event tot event, de enorme geestdrift van die dagen uit de fles houden en de misstanden binnen de Braziliaanse maatschappij stap voor stap blootleggen


Dat zou ook kunnen verklaren waarom Globo TV gisteren en vandaag het doelwit was. "Weg met Rede Globo, het volk is niet dom!' ('Fora Rede Globo, O Povo Não é Bobo") en meerdere varianten daarop werd er in alle grote Braziliaanse steden gescandeerd.

Rede Globo is onderdeel van het media-imperium dat Roberto Marinho sinds 1965 heeft opgebouwd en als een van de grootste ter wereld geldt. Het is dé producent van telenovela's in Brazilië, de bij de bevolking immens populaire soaps, en het veelbekeken dagelijkse avondjournaal (Jornal Nacional). Door haar kijkdichtheid speelt Globo een grote rol binnen de Braziliaanse politiek. Het station kan tijdens verkiezingen vaak een doorslaggevende rol spelen, waarbij vooral de belangen van het meer conservatief-rechtse volksdeel (de Elite, zoals deze in de Braziliaanse volksmond genoemd wordt) lijken te worden gediend. De aantijgingen wegens corruptie tegen Globo zijn legio en in het nabije verleden werkte men nauw samen met de militaire regeringen. Het systematisch verstrekken van eenzijdige, tendentieuze informatie aan de bevolking zou volgens de demonstranten tot op de dag van vandaag door de grote mediaconglomeraten (naast Globo bijvoorbeeld ook Rede Record) worden volgehouden.

De demonstranten van de laatste weken hebben de politieke vooringenomenheid van Globo ook de afgelopen maand weer gemerkt bij de berichtgeving door het televisiestation. Er werd tot op het einde van protestgolf door Globo uitsluitend gefocused op de eis van de demonstranten om van de voorgenomen prijsverhoging van de buskaartjes af te zien. Alle andere eisen, die politiek veel verder gingen, werden eenvoudigweg niet genoemd. Toen de regeringen van São Paulo en Rio de Janeiro door de terugtrekking van de verhoging van de ov-kaartjes in de visie van de rechtse volksdeel de angel uit het protest hadden gehaald hoopte men de blijvende demonstranten eenvoudigweg af te kunnen doen als relzoekende studenten en daarmee de politie een argument in handen te geven om eventueel hardhandig op te kunnen treden. Het viel dan ook op hoe eenzijdig het station nadien inzoomde op het geweld en de reactie van de politie daarop. Een opzet om de studenten in diskrediet te brengen die vooralsnog niet is geslaagd. In mijn ogen een teken van veerkracht van de huidige protestbewegingen, die ondanks de berichtgeving in de officiële media de publieke opinie toch ook aan haar kant weet te krijgen..

De demonstranten hebben baat bij zoveel mogelijk gunstige publiciteit om de grote massa van de Braziliaanse bevolking achter zich te krijgen en zo daadwerkelijk veranderingen binnen de maatschappij mogelijk te kunnen bewerkstelligen. Rede Globo is daarbij voor hen de grote stoorzender gebleken, die in de ogen van de studenten het volk voor dom aanziet en dat door middel van haar programmering en berichtgeving ook zo wil houden.



Getuige bovenstaande video gaan de Globo-reporters in het veld het de komende dagen dan ook enorm zwaar krijgen. Vooral als je in ogenschouw neemt dat Rede Globo live uitzendt en daar internationaal zelfs ooit een Grammy voor heeft gekregen. Overal waar de reporters opduiken worden ze door omstanders uitgejouwd. Het begon met een zeer pijnlijk interventie van demonstranten in Brasília en kreeg haar vervolg in de dagen daarna. Ik ben reuze dan ook benieuwd hoe Rede Globo op deze enorme uitdaging zal gaan reageren, teneinde haar reeds opgelopen reputatieschade zoveel mogelijk te kunnen beperken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten