woensdag 10 juli 2013

De hervormingsagenda van de PSDB

Oppositieleider Aécio Neves heeft aangegeven hoe zijn partij, de PSDB, politieke hervormingen zou willen doorvoeren. De tucanos zien niets in een volksraadpleging om hervormingen af te dwingen en zijn hoogstens voor een meer vrijblijvend referendum te porren. Nu presidente Dilma gisteren in het Congres bot ving in haar pogingen in 2014 een volksraadpleging te organiseren (de PT vond alleen de PCdoB en de PDT aan haar zijde, te weinig om de benodigde handtekeningen bijeen te verzamelen) is het interessant waar de discussie de volgende weken over zal gaan. Want de PSDB is dan wel voor een referendum, maar wat leggen we aan de kiezers voor. Daartoe is er gisteren dan ook een speciale werkgroep onder leiding van een PT-afgevaardigde (Cândido Vaccarezza) in het leven geroepen die dergelijke voorstellen voor hervormingen van het politieke spel in kaart moet brengen
Met het lijstje van Aécio is de toon direct gezet. Belangrijkste punt van de PSDB  is het einde van de mogelijkheid tot een herverkiezing van uitvoerende politici (presidenten, gouverneurs, burgemeesters) en verbreding van hun mandaat van de huidige vier naar vijf jaar. De ironie wil dat het toenmalig PSDB-president Fernando Henrique Cardoso was die in 1997 de mogelijkheid tot herverkiezingen voor vierjarige mandaten doorvoerde en daarmee de bepaling in de federale Grondwet van 1988 veranderde. Die ging uit van ... een vijfjarig mandaat zonder herverkiezing. Net als nu lagen er in die jaren opportunistische redenen aan de veranderign ten grondslag. President FHC was door zijn anti-inflatiebeleid en andere economische hervormingen dermate populair bij de Braziliaanse bevolking geworden dat een herverkiezing noodzakelijk werd geacht om zijn hervormingen hout te laten snijden en niet door de oppositie (lees Luiz Inácio Lula da Silva van de toen nog zeer socialistische PT) weer om zeep te laten helpen. Nu hoopt de PSDB van 2018 af aan middels deze grondwetsverandering een einde te kunnen maken aan de inmiddels bestaande hegemonie van de PT. Vasthouden aan beginselen was nooit een grote deugd van de gemiddelde Braziliaanse politicus.
Daarnaast is de PSDB voor het behoud van het huidige districtenstelsel, wat de PT ook parten zal spelen. De socialisten willen naar een meer gemengd kiesstelsel en wijzen daarbij graag naar de manier waarop dat in de Bondsrepubliek Duitsland is vormgegeven.
Daarnaast is Aécio een groot voorstander van een kiesdrempel, die een einde moet maken aan de lappendeken die de Braziliaanse politiek op dit moment is, voor aanpassingen van de regelgeving rond de tussentijdse vervanging van senatoren en voor een gefixeerde hoeveelheid zendtijd op de tv tijdens verkiezingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten