zaterdag 29 juni 2013

Dilma in de vrije val

De manifestaties van de afgelopen weken lijken haar electorale uitwerkingen niet te missen. Vandaag kwam opiniepeiler Datafolha met de nieuwste cijfers in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar en wat blijkt, de huidige presidente Dilma Rousseff van de PT/Partido dos Trabalhadores lijkt haar tot nu toe onaantastbare koppositie te hebben verloren. Lang werd ervan uitgegaan dat zij in 2014 reeds in de eerste ronde van de verkiezingen haar tweede termijn zou weten veilig te stellen, maar nu blijft zij op 30% van de stemmen steken.
Dat betekent dus een tweede ronde in november volgend jaar. Tegen wie Dilma het dan in de tweede ronde zou moeten opnemen is nog onduidelijk. Wordt het als vanouds een felle tweestrijd met de kandidaat van de PSDB (Aécio Neves) of zal de groene politica Marina Silva (Rede Sustentabilidade) ditmaal in de eerste ronde als tweede gaan eindigen en het tegen haar oude partijgenote gaan opnemen?
Oké, het is een opiniepeiling. Geheel in lijn met de waan van de dag. De boodschap die uit dit soort uitslagen van peilingen lijkt af te leiden: de socialistische PT levert haar electoraat onvoldoende. De partij komt haar beloftes niet na. Het is aan de stuurmanskunst van Dilma en haar team om de schade te beperken en progressief Brazilië in 2014 alsnog aan haar kant te krijgen. Maar Marina Silva is op veel fronten (niet alle, want op moreel-ethische kwesties is zij als evangelisch-gelovige eerder conservatief) een alternatief voor de mensen die het beste voor hebben met waarden als milieu en mensenrechten. En hoe weet de in naam sociaaldemocratische PSDB zich in het huidige klimaat te verkopen met een talentvolle kandidaat als Aécio Neves?
Er is vooralsnog geen pijl op te trekken, maar het spel ligt gelukkig weer helemaal open.

Editoria de Arte/Editoria de Arte/Folhapress

Geen opmerkingen:

Een reactie posten