dinsdag 11 juni 2013

Laatste peiling Datafolha over presidentsverkiezingen van 2014


Gisteren kwam de gerespecteerde onafhankelijke opinieonderzoeker Datafolha, onderdeel van de mediagroep Grupo Folha rond de kwaliteitskrant Folha de São Paulo, met de uitslagen van een onderzoek naar de populariteit van de aanstaande kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2014. Weinig verrassend was dat de zittende presidente Dilma Rousseff (Partido dos Trabalhadores/PT) onverminderd populair blijft bij het Braziliaanse electoraat. Met 51% van de stemmen zou ze op dit moment met gemak een tweede termijn als staatshoofd in de wacht slepen en daarmee haar meest directe uitdagers verpulveren: Marina Silva  van de groene Rede de Sustentabilidade komt op dit moment op 16%, senator Aécio Neves (PSDB) op 14% en de gouverneur van de deelstaat Pernambuco Eduardo Campos (PSB) op 6% van de stemmen. Onder hoogopgeleiden liggen de uitslagen op dit moment iets anders, maar ook daar blijkt Dilma (foto links) het populairst te zijn met 34% van de stemmen tegen 29% voor Marina en 19% voor Aécio. De dagen voor de eeuwige presidentskandidaat José Serra (PSDB) lijken toch echt geteld. Slechts 1% van de ondervraagden zei zijn of haar politieke vertrouwen in hem te kunnen leggen.

www.agenciabrasil.ebc.com.br

Datafolha peilde trouwens ook de kansen van twee andere personen die de politiek de laatste jaren sjeu hebben gegeven. Oud-president Luiz Inácio Lula da Silva zou op dit moment zelfs meer stemmen binnen halen an zijn partijgenote Dilma, 55%. En de kansen van de immens populaire corruptiebestrijder en de huidige president van het Federale Hooggerechtshof Joaquim Barbosa (foto rechts) blijken voor het presidentschap van de natie toch te gering voor enig succes. Hij blijft in de peilingen op slechts 8% steken.

www.pragmatismopolitico.com.br

Als een onderzoeksinstituut van een mediagroep met als thuisbasis São Paulo keek Datafolha ook naar de kansen van de verschillende kandidaten voor het gouverneurschap van Brazilië's economisch belangrijkste deelstaat. Daar lijkt de PSDB traditiegetrouw stevig in het zadel te zitten. De huidige gouverneur Geraldo Alckmin (foto) zou als er nu verkiezingen zouden worden gehouden tussen de 42 en de 52% van de stemmen binnenhalen. Interessant hier is wie het namens de eeuwig rivaal PT het beste tegen hem kan opnemen. Oud-president Lula scoort in de peilingen 26% van de stemmen. De drie andere, meer serieuze namen die binnen de socialistische partij worden genoemd, allen vooraanstaande ministers in het kabinet van presidente Dilma, scoren aanzienlijk lager: Aloizio Mercadante 11%, José Eduardo Cardozo 5% en de Alexandre Padilha 3%. De kandidaten van de andere partijen scoren ook niet bijster hoog. Opvallend is dat de kandidaat van de PMDB en oudwerkgeversvoorzitter Paulo Skaf met een score tussen de 13 en 16% beter lijkt te scoren dan de belangrijkste PT-kandidaat Mercadante. Oud-burgemeester van São Paulo Gilberto Kassab blijft tussen de 6 en 9% steken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten