donderdag 27 juni 2013

Cura gay, een wel hele oude koe

De huidige cultuurstrijd tussen het liberale en het evangelisch-christelijke volksdeel van Brazilië is de laatste weken weer danig op stoom gekomen. Na de zeer omstreden benoeming van de evangelische pastor Marco Feliciano (PSC-SP) tot voorzitter van de mensenrechtencommissie van het Huis van Afgevaardigden heeft vorige week de leider van het evangelische smaldeel in het Congres, federaal afgevaardigde en pastor João Campos (PSDB-GO/foto) weer een knuppel in het hoenderhok gegooid. Zijn voorstel aan het Congres voorziet in het verplicht voorschrijven aan psychologen van richtlijnen betreffende de genezing van homoseksualiteit, in de Braziliaanse volksmond "cura gay"genoemd. Het werd een van de grieven van de demonstranten tijdens de manifestaties van de afgelopen twee weken tegen alles wat er mis is in hun land.


Zowel de Nationale Raad voor Psychologie als de partij van Campos hebben inmiddels ernstig bezwaar tegen dit voorstel ingediend. De PSDB trekt zelfs haar handen van haar partijgenoot af, die hierdoor binnen de partij geheel geïsoleerd komt te staan, maar zich desalniettemin via Feliciano vooralsnog gesteund weet door de vaste mensenrechtencommissie.
Sinds 1999 is zowel in Brazilië als internationaal afgesproken dat het kwalificeren van homoseksualiteit als een ziekte of een psychische afwijking niet meer is toegestaan. Met de aanname van dit voorstel van João Campos zou Brazilië zich internationaal dan ook volslagen belachelijk maken. Zover zal het waarschijnlijk dan ook niet komen. Stel dat de mensenrechtencommissie het voorstel overneemt dan lijkt het mij bijna ondenkbaar dat het Huis van Afgevaardigden ermee in zal stemmen. Maar de toon is dan toch maar weer gezet in de evangelische kruistocht tegen de liberale vooruitgang in de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten