dinsdag 19 april 2016

Vervolg impeachment-procedure tegen presidente Dilma



Hoe nu verder? De Senaat heeft gisteren officieel het besluit van het Huis van Afgevaardigden ontvangen waarin wordt aangegeven dat tweederde deel van haar leden met een afzettingsprocedure ingestemd heeft. Vandaag werd dit voorgelezen aan de 81 senatoren, waarna een speciale commissie van 21 senatoren wordt samengesteld die al dan niet met een voorstel tot impeachment zal komen.

Op 22 of 25 april zal de impeachment-senaatscommissie worden gekozen op voorstel van de fractieleiders van de verschillende partijen. Twee dagen later komt deze commissie voor het eerst bijeen, waarna een voorzitter en een zogenoemde relator (opsteller) worden gekozen.

Het debat op dit moment draait om het gegeven of er per partij een afgevaardigde komt of per blok aan partijen. Het eerste zou in het voordeel van Dilma kunnen werken omdat de PT in dat geval met kleinere partijen kan gaan onderhandelen. Maar senaatsvoorzitter Renan Calheiros (PMDB-AL) lijkt er de voorkeur aan te geven om per blok een commissie samen te stellen. Gezien het aantal stemmen (PMDB 5; PT-PDT 4; PSDB-DEM-PV 4, PSB-PPS-PCdoB-REDE 2; PR-PTB-PSC-PRB-PTC 2; EN PP-PSD 2) werkt dat enorm in het voordeel van het pro-impeachmenkamp.

De PMDB heeft reeds aangegeven dat zij noch de voorzitter noch de relator zal leveren. De partij heeft daar gezien haar grootte samen met de PSDB recht op. Veel genoemd als een van de alternatieven is een senator van de PP uit Rio Grande do Sul (Ana Amélia), waartegen de PT echter grote bezwaren heeft. Dit omdat de PP zich reeds volmondig en zonder restricties heeft uitgesproken voor een afzetting van de presidente en er dus weinig meer tegen de mening van deze persoon is in te brengen. 

Vervolgens moet op 11 mei de commissie met een motie komen waarover de leden zelf een keuze maken over het al dan niet indienen van die motie aan de plenaire vergadering van de Senaat. Die heeft dan op haar beurt 2 dagen de tijd voor om over het voorstel tot impeachment van presidente Dilma te beraadslagen.


Op 13 mei kan dan de stemming in de Senaat plaatsvinden, waarbij een simpele meerderheid over de motie kan beslissen. Indien de Senaat tot afzetting besluit wordt Dilma per direct op non-actief gesteld en krijgt zij 180 dagen de tijd om tegen het besluit verweer te voeren. In die 180 dagen zal de Senaat het proces voeren waarbij de nodige bewijzen van beide zijden, pro en contra afzetting, boven tafel moeten komen. Gedurende die 180 dagen zal vice-president Michel Temer (PMDB-SP) de functies van staatshoofd en regeringsleider op zich nemen.

Indien dat presidentieel verweer er in medio september zal zijn dan dient de Senaat nogmaals tot stemming over te gaan, waarbij er pas bij tweederde meerderheid (dus 54 van de 81 senatoren) tot een definitieve afzetting kan worden overgegaan. Deze stemming zal worden gehouden onder voorzitterschap van de zittende president van het federale hooggerechtshof, in dit geval rechter Ricardo Lewandowski. Indien die tweederde meerderheid er niet komt dan kan Dilma terugkeren op haar post als presidente van het land.



Eleição da comissão, com indicação de líderes partidários. Como quinta-feira é feriado, a escolha dos membros do colegiado pode ser adiada até segunda-feira

Geen opmerkingen:

Een reactie posten