woensdag 13 april 2016

Nieuwsbericht Amnesty International

AMNESTY INTERNATIONAL VRAAGT OPHELDERING OVER ESCALATIE GEWELD OP PLATTELAND

8 april 2016


 (Foto: Mídia Ninja)

Amnesty International doet een dringend beroep op de federale en deelstaatautoriteiten maatregelen te nemen tegen de escalatie van geweld op het platteland van Brazilië. Zij wijst daarbij op zaken die de afgelopen week in Rondônia, Paraíba en Paraná hebben plaatsgevonden. Een operatie van de militaire politie op een kampement van de landlozenbeweging in Paraná, in de regio Quedas do Iguaçu, op 7 april resulteerde in de dood van twee boeren en zeven gewonden. Er is nog geen bevestiging van het exacte aantal doden en gewonden binnengekomen.
In de nacht van 6 april werd Ivanildo Francisco da Silva, leider van een nederzetting in de gemeente Mogeiro (deelstaat Paraíba) in zijn huis voor de ogen van zijn dochter van een jaar oud doodgeschoten. Volgens de Comissão Pastoral da Terra (CPT) worden andere leiders in de deelstaat met de dood bedreigd.
En ook in de nacht van 2 april werd een kampement van de landlozenbeweging in Vale do Jamari (deelstaat Rondônia) door ingehuurde gunmen aangevallen. In het kamp wonen circa 100 gezinnen. De bedreigingen namen op 4 april toe en culmineerde in een schotenwisseling en de verdrijving van de bewoners. Volgens de CPT hebben in 2015 in deze deelstaat het hoogste aantal (21) aanslagen tegen boeren plaatsgevonden en is het mensenrechtenverdedigers-programma PPDH (Programa de Proteção a Defensores dos Direitos Humanos) er nog niet in werking getreden.
Het is van het grootste belang dat de deelstaatministers voor openbare veiligheid en de civiele politie deze gebeurtenissen op een snelle en onafhankelijke manier onderzoeken en dat de bij de aanslagen betrokken politiemensen onmiddelijk worden ontslagen. Amnesty International vraagt ook dat het federale PPDH, dat onder het nationale staatssecretariaat voor de rechten van de mens valt, in werking treedt om voorzorgsmaatregelen en garanties ten behoeve van de bedreigde lokale leiders te kunnen nemen.
"Het is symptomatisch dat aan de vooravond van de herdenking van 20 jaar na de slachtpartij van Eldorado dos Carajás, waarbij 19 personen werden doodgeschoten en 69 anderen gewond raakten, er een voortgaande escalaltie van moordaanslagen op het platteland plaatsvindt", aldus Atila Roque, uitvoerend-directeur van Amnesty International-Brazilië. Amnesty herhaalt haar protest tegen het huidige patroon van geweld en straffeloosheid die conflicten om landbezit en de bescherming van natuurlijke rijkdommen in Brazilië kenmerken.

Bron: Amnesty-Brazilië

Geen opmerkingen:

Een reactie posten