zondag 17 april 2016

Amnesty International - Gerechtigheid voor Maicon

Afgelopen 15 april werd twintig jaar geleden  de tweejarige jongen Maicon de Souza Silva gedood zonder dat er iemand ooit verantwoordelijk voor is gesteld. Maicon werd om het leven gebracht terwijl hij zat te spelen voor de deur van zijn huis in Acari, een volkswijk in Rio de Janeiro. Getroffen door een kogel uit een vuurwapen van een politieman. Ondanks de niet aflatende strijd voor gerechtigheid door zijn vader José Luiz Faria da Silva blijft het misdrijf tot op de dag van vandaag, na twee decennia straffeloos voortbestaan.

Maicon

Zaken als die van Maicon (foto), het gevolg van politieoperaties in favela's en buitenwijken, is geen uitzondering. Volgens berichtgeving in het rapport "Você matou meu filho: homicídios cometido pela policia militar na cidade do Rio de Janeiro" zijn van alle in 2011 geopende zaken naar het ophelderen van sterfgevallen tijdens politie-operaties in Rio de Janeiro aanvang 2015 in 80% van de gevallen nog lopende.

Het afgelopen jaar werden meer dan 600 personen door de politie in dienst van de deelstaat Rio de Janeiro gedood. Er is geen informatie beschikbaar over de opheldering van deze zaken.

Amnesty International, Justiça Global en Projeto Legal begeleiden de zaak van Maicon en bundelen hun krachten om de autoriteiten op te roepen tot het voorkomen van verjaring van de zaak en het tot verantwoording roepen van diegene die het misdrijf heeft begaan, waarvan de dader bekend is.

Staatsorganen als de openbare aanklager, de militaire tuchtraad, het openbaar ministerie, de rechtbank en de civiele politie ontvingen in 2016 verzoeken tot voortgang van de zaak op basis van de Wet tot Openbaar Bestuur, met name met het oog op verjaring. Tot op heden is er geen enkel antwoord gekomen.

De zaak is tevens aanhangende voor de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens in de hoop dat deze nieuwe aanklacht zal leiden tot het verantwoordelijk stellen van Brazilië in de internationale sfeer.

Bron: Amnesty-Brazilië

Geen opmerkingen:

Een reactie posten