maandag 4 april 2016

NIEUWSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL - Vijf doden tijdens een politie-operatie in de favela Acari, Rio de Janeiro




Amnesty International ontving informatie dat deze morgen (4 april) een grote politie-operatie heeft plaatsgevonden in de favela Acari, in de Zona Norte van Rio de Janeiro. Daarbij waren de federale en de civiele politie betrokken en vielen er vijf doden. Details moeten nog worden vrijgegeven, maar Amnesty International eist dat de omstandigheden van de doden door deze politie-operatie onmiddelijk in de meest brede, onafhankelijke en onpartijdige zin worden onderzocht. Acari kent een geschiedenis van politiegeweld zoals in augustus 2015 door Amnesty International beschreven in het rapport "Você matou meu filho", dat gevallen van buitengerechtelijke executies door de politie in de favela Acari beschrijft.

Het rapport onthult dat doden die aanvankelijk worden omschreven als resultaat van "confrontaties" tijdens politie-operaties sterke aanwijzingen vertonen van buitengerechtelijke executies. In enkele gevallen betekent dat dat slachtoffers niet gewapend waren en dat er geen vuurgevechten met de politie hadden plaatsgevonden. En dat zij reeds gewond waren toen zij werden gedood i.t.t. de officiële versies van de processen-verbaal.

"Het is erg verontrustend dat het aantal gedode personen tijdens politie-operaties in Rio de Janeiro significant gestegen is sinds 2013. Alleen al in het jaar 2015 werden er 600 personen het slachtoffer van geweld naar aanleiding van politie-interventies. Enkele maanden verwijderd van de Olympische Spelen toont Rio de Janeiro aan dat er continuïteit bestaat van een extreem dodelijk beleid van openbare veiligheid, vooral in gebieden die bekend staan als favela's en buitenwijken", aldus Atila Roque, uitvoerend directeur van Amnesty International-Brazilië.

Sinds de lancering van het rapport "Você matou meu filho" vraagt Amnesty International om hoorzittingen met de gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro om te komen tot een positieve agenda in de strijd tegen de hoge dodelijkheid tijdens operaties ten behoeve van openbare veiligheid in Rio de Janeiro. Maar tot op heden werd de organisatie niet door het kabinet ontvangen. In december 2015 werden aan de gouverneur meer dan 60.000 handtekeningen via een petitie "Diga não à execução" aangeboden, waarin Amnesty International vraag om een onderzoek naar de betreffende zaken in het rapport en om toepassing van specifieke middelen ter reductie van de moordzaken naar aanleiding van interventie door de politie in de deelstaat Rio de Janeiro.

Bron: Amnesty-Brazilië 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten