vrijdag 29 maart 2013

Continua

Mensenrechten: de eerste grote clash binnen de mensenrechtencommissie van het Huis van Afgevaardigden staat voor de deur. De nieuwe en zeer omstreden voorzitter van de commissie (Marco Feliciano van de PSC/SP) heeft zijn  evangelische bondgenoot Pastor Eurico (PSB/PE) benoemd tot begeleider (relator) van het door de linkse PSOL ingediend wetsvoorstel ter legalisering van de prostitutie. Indiener van het voorstel, dat in grote lijnen overeenkomt met de huidige situatie in ons land, is Jean Wyllys. Hij is een vooraanstaand LGBT-activist uit Rio de Janeiro en heeft zich de afgelopen weken opgeworpen als een van de meest vooraanstaande woordvoerders van het parlementaire verzet tegen de benoeming van Feliciano. De aanstelling van Pastor Eurico wordt alom gezien als een openlijke provocatie van de nieuwe voorzitter, die enkele dagen geleden aangaf nooit uit zichzelf te zullen terugtreden.

PSDB: Geraldo Alckmin lijkt zijn bezwaar tegen een partijvoorzitterschap van Aécio Neves,de mogelijke PSDB-presidentskandidaat in 2014, te hebben opgegeven. Hij heeft vandaag gezegd dat Aécio op dit moment de beste man voor deze rol binnen de partij is, een wending van 180 graden met zijn eerdere stellingname voor het grote partijcongres komende mei in São Paulo. De andere PSDB-mastodont uit São Paulo José Serra lijkt van geen wijken te weten en stelt zichzelf kandidaat voor het partijvoorzitterschap en dreigt bij afwijzing de partij zelfs te gaan inruilen voor een lidmaatschap van de centrum-rechtse PPS.

Mensenrechten: een werkgroep van de Verenigde Naties kwam vandaag met een vernietigend eindrapport omtrent het strafregime in Brazilië. De VN-Werkgroep tegen Arbitraire Detentie wees op het gegeven dat Brazilië een buitenproportionele gevangenispopulatie kent, weinig gebruik maakt van alternatieve manier van straffen en dat een groot deel van de gedetineerden zonder enige vorm van veroordeling door een rechter in een gevangenis zit. Deze laatste groep zou maar liefst 40% van de gedetineerden betreffen, in totaal zo'n 217.000 personen. Dit zijn personen die in voorarrest zitten, maar die volgens geldend internationaal recht in afwachting van hun rechtszaak niet in een gesloten gevangenis mogen verblijven.

Arbeidsrechten: iedere Braziliaan of in Brazilië woonachtige buitenlander die het zich kan permitteren laat zijn huis schoonhouden door een huishoudster, een 'doméstica'. Op dit moment zijn er naar schatting zo'n zeven miljoen vrouwen in deze sector werkzaam. Tot voor kort een vrij beroep want de huidige linkse PT-regering is met een grondwetswijziging gekomen om ook deze beroepsgroep de wettelijke bescherming via een normaal arbeidscontract te bieden. Dat gaat betekenen dat overuren voortaan uitbetaald zullen worden, dat de maximale werkweek 44 uur zal zijn, dat er een zekere mate van ontslagbescherming bestaat en dat er sociale lasten door de werkgever worden afgedragen. De werkgevers morren, want de kosten zullen hierdoor navenant toenemen. Zij lijken binnen het regering-Dilma gesteund te worden door kabinetsleden die stellen dat er water bij de wijn moet worden gedaan.

Mensenrechten: presidente Dilma Rousseff heeft haar ongenoegen geuit over de methodiek en vooral de publieke impact die de Nationale Waarheidscommissie bewerkstelligd. Ruim een jaar geleden werd de commissie, die bestaat uit vooraanstaande Braziliaanse wetenschappers en intellectuelen, door haar geïnstalleerd om de mensenrechtenschendingen gedurende met name de laatste militaire dictaturen (1964-1985) in kaart te brengen, maar het zint haar niet dat er meer in de publieke opinie gescoord wordt. Dilma zou graag zien dat ook de nabestaanden van de slachtoffers persoonlijk in het openbaar hun beklag doen teneinde een in haar ogen noodzakelijke nationale catharsis mogelijk te maken. De slachtoffers moeten in haar ogen de pijn er in het openbaar uit kunnen huilen en zo de kwade geesten uit het verleden verdrijven. De commissie ziet een dergelijke mogelijke emotionele ontlading van de nabestaanden helemaal niet zitten en wil zich in alle rust op de feiten concentreren.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten