donderdag 21 maart 2013

Verkeerde man op de juiste plek

Er wordt in politiek Brazilië deze dagen een bittere twist uitgevochten met als inzet de rechten van de mens. Met de benoeming van de pastor Marco Feliciano (Partido Social Cristão, São Paulo) tot voorzitter van de commissie voor de rechten van de mens en minderheden van het federale Huis van Afgevaardigden werd de knuppel in het hoenderhok gegooid. Deze voorganger van de Assembleia de Deus Catedral do Avivamento staat bekend om zijn homofobe, seksistische en racistische publieke uitspraken en de verontwaardiging was dan ook groot toen hij het ambt aanvaardde. Overal in het land werden openbare protestbijeenkomsten georganiseerd en zo'n beetje iedereen die ertoe doet in de mensenrechtenwereld liet zijn of haar stem horen. Zelfs in Amsterdam werd er door een groep Braziliaanse expats aandacht voor de zaak gevraagd. Met protestborden en de Braziliaanse vlag spraken zij op de Dam hun verontwaardiging uit over deze politieke miskleun. 
Maar de heibel rond Feliciano staat niet op zichzelf. De verhoudingen tussen de met name linkse partijen en de parlementariërs van de machtige evangelische factie in het Congres stond al langer onder druk. Twee jaar geleden was er al een enorme rel rond de federale PP-afgevaardigde Jair Bolsonaro uit Rio de Janeiro, die zich eveneens veelvuldig homofoob, racistisch en seksistisch durft uit te laten en de wereld ervan probeert te overtuigen dat de gevallen van martelingen tijdens de militaire dictatuur (1964-1985) geoorloofd waren. 
De christelijke Brazilianen hebben het ook niet eenvoudig in de moderne tijd. Her en der in Zuid-Amerika staat het homohuwelijk hoog op de politieke agenda en de jaarlijks massaal bezochte gay-prides zijn hen eveneens doornen in het oog. Ook de legalisering van abortus provocatus is in Brazilië een heet hangijzer, waarvan bekend is dat presidente Dilma Rousseff daar een voorstander van is. Daarin vinden de anders zo grote rivalen als de rooms-katholieke en de evangelische stromingen elkaar. Maar anders dan katholieke voormannen vallen veel pastors en volgelingen van de Pinkstergemeenten op door extreem-rechtse uitspraken op racistisch en soms militaristisch gebied. Alhoewel Marco Feliciano er direct afstand van nam werd er binnen zijn sympathisantenkring een video gemaakt die de olie op het smeulende vuur gooide.


In de video wordt er door middel van homofoob en militant taalgebruik met een dreigende ondertoon stelling genomen tegen de mensenrechtenbeweging in het algemeen en de LGTB-activisten in het bijzonder. Alles wordt erbij gehaald om met name de homobeweging zwart te maken, van pedofilie tot aan het gebruik van softdrugs en de legalisering van prostitutie aan toe. Als reactie hierop werd er onder aanvoering van onder andere de mensenrechtenactivist, oud-minister voor de rechten van de mens en federaal afgevaardigde voor de PT Nilmário Miranda uit Minas Gerais werd er zelfs een aparte mensenrechtenfactie in het Congres in het leven geroepen. Dit alles leidde tot een haatcampagne van extreem-rechts tegen de woordvoerders van deze factie, zoals Jean Wyllis (federaal afgevaardigde voor de PSOL namens Rio de Janeiro) die terstond verscheidene doodsbedreigingen aan zijn adres kreeg te verduren.
Onderwijl zit iedereen met deze kwestie in de maag. Vandaag sprak ook de regering zich officieel over de zaak uit bij monde van de staatssecretaris voor beleid te bevordering van raciale gelijkheid. Luiza Bairros (partijloos) drong er bij Feliciano's eigen partij de PSC op aan om de benoeming in heroverweging te nemen. De PSC, een van de coalitiegenoten van presidente Dilma, wil zelf ook zo snel mogelijk van de zaak af zijn en poogt Feliciano ertoe te overtuigen zelf afstand van het voorzitterschap te zullen nemen. Maar naar het nu laat aanzien weet hij op dit moment van geen wijken, de zaak is daarvoor te gepolariseerd geraakt en daarnaast ziet hij zich gesteund door parlementariërs als Bolsonaro en een doorgewinterde politicus als Anthony Garotinho, die hem persoonlijk openlijk raad geeft om hoe te handelen in crisistijden voor een politicus als dit. Deze zaak gaat nog wel even duren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten