vrijdag 15 maart 2013

Continua

Politiek: Presidente Dilma gaat akkoord met de door het Congres geëiste verandering in haar wetgeving betreffende de verdeling van de royalties uit de aardoliewinning voor de kust van Brazilië. Afgelopen week verwierp een grote meerderheid van het Congres de veto's die Dilma aanvankelijk had uitgesproken over de wensen om de inkomsten, zowel uit de bestaande als de nieuwe concessies meer gelijk over de 26 deelstaten te verdelen. De deelstaten die de productie van de aardolie voor hun rekening nemen (Rio de Janeiro, Espírito Santo en São Paulo) gaan er niet mee akkoord dat ook de bestaande contracten worden opengebroken (waardoor zij miljoenen reais aan inkomsten zullen mislopen) en gaan de ongrondwettigheid van die stellingname van het Congres voorleggen aan het hoogste rechtsorgaan in het land, het Supremo Tribunal Federal. Het feit dat Dilma zich zo snel neerlegt bij de wens van het Congres zou erop kunnen wijzen dat ook zij de hoop heeft dat het federale hooggerechtshof de bestaande contracten in tact zal laten.


Mensenrechten: Het omstreden parlementslid Marco Feliciano (PSC-SP), die twee weken geleden werd benoemd tot voorzitter van de mensenrechtencommissie van het Huis van Afgevaardigden, weigert zijn functie op te geven nu  de druk vanuit de samenleving toeneemt om dat wel te doen. Marcos, die pastor is van een evangelische pinkstergemeente heeft zich in het verleden publiekelijk zeer negatief en racistisch uitgelaten over homoseksuelen en de zwarte bevolking van Brazilië. Het is met name parlementariërs van de linkse partijen als de PT, de PSB en PSOL er alles aan gelegen om deze smet op het mensenrechtenblazoen weg te poetsen. Feliciano zoekt inmiddels zijn heil bij de nieuwe voorzitter van het parlement Henrique Eduardo Alves (PMDB-RN) en bij de fractieleider van de PT, Arlindo Chinaglia. Want het was de PT die er uiteindelijk verantwoordelijk moet worden gehouden voor deze politiek miskleun. Het waren de socialisten die de politiek bondgenoot PSC het voorzitterschap van deze commissie gunde in ruil voor een grotere rol van de PT in een aantal andere strategische commissies. (Eerder deze maand gunde de PT al het voorzitterschap van de milieucommissie aan niemand minder dan Blairo Maggi van de PR, oud-gouverneur van de deelstaat Mato Grosso en als een van de kopstukken van de machtige landbouwlobby in het parlement (de Bancada Ruralista) niet bepaald een groot voorvechter voor het groen.Wat en passant natuurlijk ook iets aangeeft over de waarde die het kabinet-Dilma Rousseff aan zaken als de mensenrechten en het milieu hecht!)
De eerste zitting van de nieuwe mensenrechtencommissie gisteren verliep dan ook tumultueus. Terwijl linkse politici in de vergaderzaal kreten riepen als "pastor-dictator", "racist" en "fundamentalist" lieten ook de evangelische parlementsleden zich niet onbetuigd en schreeuwden onder leiding van de eveneens omstreden parlementariër Jair Bolsonaro uit Rio de Janeiro ("alle leden van linkse sociale bewegingen zijn homo's") leuzen pro-Feliciano. Gespannen hoogtepunt was de confrontatie tussen Feliciano en de vermaarde mensenrechtenactivist en voormalig minister voor de rechten van de mens, Nilmário Miranda (PT-afgevaardigde voor Minas Gerais), waarbij de voorzitter Miranda volledig negeerde terwijl laatste Feliciano's  legitimiteit voor de functie in twijfel trok.

Politiek: Naar eigen zeggen op dit moment nog geen thema maar desalniettemin is presidente Dilma voorbereidingen aan het treffen voor kleine veranderingen in haar kabinet, teneinde in de aanloop naar de verkiezingen volgend jaar belangrijke coalitiegenoten als de PMDB, de PR en de PDT aan haar te kunnen binden. Met name de PMDB eist belangrijke posten als het ministerie van landbouw op, evenals het staatssecretariaat voor strategische zaken. Ook de PSD van de oud-burgemeester van São Paulo, Gilberto Kassab, zal zich vooralsnog aan haar komende kabinet committeren, maar heeft aangegeven voor 2014 in ruil geen ministerspost te zullen opeisen.


São Paulo: Gisteren kwam er ook een einde aan een van die moordzaken die het land eens in de zoveel tijd bezighouden. Met de veroordeling van de voormalige politieman Mizael Bispo de Souza tot 20 jaar gevangenisstraf door een juryrechtbank in Guarulhos wegens de moord in 2010 op zijn ex, de 28-jarige advocate Mércia Nakashima (foto). Nadat haar levenloze lichaam werd aangetroffen in het binnenland van de deelstaat São Paulo ontkende Mizael alles en voerde al alibi op dat hij op de bewuste dag naar de hoeren was geweest. Zijn vermeende handlanger Evandro Bezerra Silva werd vervolgens in Sergipe opgepakt, maar aan hun preventieve hechtenis kwam echter een vroegtijdig einde. Ze slaan op de vlucht, terwijl de bewijzen tot wurging en een genadeschot zich opstapelen. Pas in 2012 liep Mizael uiteindelijk tegen de lamp. De ook weer opgepakte Evandro ontkende direct medeplichtigheid. Na drie dagen zitting van het hof kwam ook het motief definitief boven water, pure jaloezie uit onvervalst machismo.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten