zaterdag 16 maart 2013

Stoelendans - deel 1

Een dag nadat bekend werd gemaakt dat presidente Dilma nog wel een week zou wachten met de hervorming van haar kabinet werden vandaag al de eerste veranderingen bekend gemaakt. De PMDB krijgt twee nieuwe ministersposten (Landbouw en  Burgerluchtvaart) en de PDT zet een ander, meer prominent partijlid op deze post die al een aantal jaren aan de pedetistas toekomt. Er zou binnen de PDT veel onvrede heersen over haar deelname aan de coalitie, vooral nadat partijvoorzitter Carlos Lupi in 2011 wegens vermeende corruptie het veld moest ruimen. Met het aanstellen van oudgediende Manoel Dias (foto) in plaats van de jonge Brizola Neto hoopt Dilma met een zwaargewicht de pedetistas, de partij waar zijzelf ooit in Rio Grande do Sul als politica haar debuut voor maakte en een bijna natuurlijke bondgenoot van de PT op links, binnen boord te kunnen houden. Dias is de nationale secretaris-generaal van de partij en in die hoedanigheid nauw bij partijleider Lupi betrokken. (Het lijkt er op dat de politieke carrière van Brizola Neto, kleinzoon van de in 2004 overleden PDT-ikoon Leonel Brizola, daarmee op een lagere versnelling is gezet.)

Foto: Renato Araújo/ABr

Het aanstellen van Antônio Andrade, de voorzitter van de PMDB in de belangrijke deelstaat Minas Gerais, als minister van landbouw hoopt presidente Dilma steun van de PMDB te kunnen verwerven voor de mogelijke kandidatuur van PT-kopstuk Patrus Ananias voor het gouverneurschap van die deelstaat volgend jaar. Wat zeker meegespeeld heeft is de dreiging van de PMDB-MG om tijdens de presidentsverkiezingen van 2014 de zijde van Dilma's tegenkandidaat Aécio Neves te zullen kiezen als deze PMDB-afdeling gedurende de eerste termijn van Dilma ministerloos zou blijven.
Met Wellington Moreira Franco als de nieuwe PMDB-minister voor Burgerluchtvaart haalt Dilma wel een andere veteraan binnen haar regeringsploeg. Hij was ooit-gouverneur van Rio de Janeiro en diende onder president Fernando Henrique Cardoso als een van diens adviseurs. Moreira Franco komt van het staatssecretariaat voor strategische zaken en lijkt er vooral op gericht de onontbeerlijke steun van de PMDB tijdens de aanstaande presidentsverkiezingen te kunnen garanderen.
Het ziet ernaar uit dat Dilma de komende week nog een aantal veranderingen zal gaan aanbrengen. Dit teneinde de steun van de PR en de PSD te kunnen consolideren. De Partido da República ziet de huidige PR-minister van Transport (Paulo Sérgio Passos) als veel te close met presidente Dilma en wil daarom haar eigen ruimte binnen het kabinet verbreden. Er wordt ook rekening mee gehouden dat de PR een extra ministerie krijgt, die voor economische ontwikkeling.
Alhoewel partijleider Gilberto Kassab van de Partido Social Democrático gisteren aangaf tijdens deze regeringsperiode geen ministerspost voor een van zijn partijgenoten  te willen innemen lijkt het erop dat zijn rechterhand Guilherme Afif Domingos, die goede persoonlijke banden met Dilma onderhoud, desalniettemin het ministerschap van het nieuwe ministerie voor midden -en kleinbedrijf gaat bekleden.
De officiële reactie van Dilma's mogelijke tegenkandidaat in 2014, Aécio Neves van de PSDB, was bijna voorspelbaar te noemen. Hij betreurt het dat de huidige PT-regering alleen om electorale redenen deze ministerswisselingen doorvoert en niet uit meer democratische overwegingen als efficiëncy. Maar ja, hoe serieus moeten we dat noemen. Dit is traditiegetrouw de manier waarop de politiek in Brazilië sinds het herstel van de democratie in 1985 functioneert en waaraan Aécio ook bij een mogelijk presidentschap gebruik zou moeten maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten