woensdag 27 maart 2013

Regen in de Serrano

De afgelopen maanden was het weer regentijd in Brazilië en de zomerse buien hebben ook dit jaar weer de nodige slachtoffers en schade gemaakt. Via de sociale media kwamen er allerlei beelden binnen van de situatie in die plaatsen waar ik veel vrienden/volgers heb wonen. In Santos en São Paulo waren de straten ondergelopen en in Rio de Janeiro was het met name op 5 maart jongstleden vol raak. Onderstaande video toont hoe die avond de Rua do Catete in het gelijknamige stadsdeel werd getroffen.


Tja en dan denk ik al snel automatisch aan dat andere gebied in de deelstaat Rio de Janeiro waar in januari 2011 de zware regenval tot dood en verwoesting heeft geleid. In Brazilië werd het onheil uitgeroepen tot een nationale ramp, waarvan de beelden van de aardverschuivingen via verschillende nieuwsrubrieken dat jaar ook de Nederlandse kijker wist te bereiken. In totaal vielen er in de Serrano-regio 916 doden, raakten 35.000 mensen dakloos en zijn er nog eens zo'n 345 personen van de aardbodem verdwenen. Die ramp in de Serrano is tot op de dag van vandaag de grootste in de Braziliaanse geschiedenis gebleken.


De Serrano-regio is het bergachtige gebied ten noorden van de stad Rio de Janeiro, in de richting van buurstaat Minas Gerais. De bergen in deze regio zijn adembenemende kolossen. De verschillende stadjes in de regio ademen geschiedenis en dan met name Teresópolis en de "Cidade Imperial" Petrópolis, waar de Braziliaanse keizerlijke familie gedurende de negentiende eeuw in hun zomerpaleis haar toevlucht zocht teneinde de verstikkende hitte en de stortbuien in de hoofdstad tijdelijk te kunnen ontvluchten. Maar ja, die paleizen en buitenverblijven staan bovenop een berg en de meeste schade van de bovengenoemde regenbuien ondervinden de bewoners die zich in de loop van de decennia op de hellingen en aan de voet van de bergen hebben gevestigd. Een stroomgebied dat loopt tot aan de Baixada Fluminense in de noordelijke buursteden van Rio, die dit jaar dan ook weer een volle laag heeft gekregen.


Net als in 2011 was presidente Dilma Rousseff er snel bij om persoonlijk de schade te kunnen opnemen en de bewoners van de streek een hart onder de riem te steken. In 2011 werd door de federale overheid  R$780 miljoen uitgetrokken voor de benodigde herstelwerkzaamheden, een bedrag dat deel uitmaakte van een totaalpakket aan herstelbetalingen door de verschillende overheden van R$3,4 miljard te besteden tot 2013. Daaronder viel de bouw van 6.000 woningen met geld uit Brasília en de aanleg van vijf afwaterparken door de deelstaat Rio de Janeiro). Ook werden er grootste plannen ontwikkeld of bestaande aan de tijd aangepast om dit soort menselijke tragedies in de toekomst te kunnen voorkomen.
Zo trok ook de gemeente Petrópolis de buidel en kwam met een bedrag van R$250.000 op tafel om het preventieplan van 2007 aan te passen. Maar vandaag werd bekend dat de gemeente pas vorige week is begonnen met de aanbesteding van het plan en dat het geld al twee jaar op een bankrekening ligt te wachten op besteding. Dat de gemeente in actie komt heeft natuurlijk alles te maken met het voorkomen van gezichtsverlies naar aanleiding van de tragedies in de regio van dit jaar. Kortom, na de ramp van 2011 is er door de gemeente Petrópolis helemaal niets ondernomen om herhaling van een ramp te voorkomen. Bestuurlijke wanprestatie? In Brazilië kijkt men helemaal niet op van dit soort zaken. De overheid wordt als onbetrouwbaar gezien en dit soort politieke misstanden bevestigt de gemiddelde Braziliaan in dat oordeel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten