maandag 18 maart 2013

Ondertussen bij de tucanos



Binnen de PSDB (Partido da Social Democracia Brasileira) wordt het spel hard gespeeld. Op 19 mei aanstaande staat de nationale conventie van de partij op het programma, waarbij de nieuwe partijvoorzitter zal worden gekozen. Alle ogen zijn daarbij gericht op de kleinzoon van de oud-president Tancredo Neves, Aécio Neves da Cunha (1960), de talentvolle senator en voormalig gouverneur van de deelstaat Minas Gerais. Hij lijkt op dit moment de enige politicus van de oppositie die in staat kan worden gesteld om in zijn jeugdige overmoed de zittende presidente Dilma Rousseff (PT) enigszins het vuur aan de schenen kunnen leggen. Daarbij heeft hij ingecalculeerd om via het partijvoorzitterschap de eenheid binnen de PSDB te kunnen behouden en zo die stabiele basis te kunnen consolideren die hij hard nodig zal hebben om Dilma te kunnen verslaan. Daarnaast moet de verkiezing Aécio die dag rechtstreeks in de schijnwerpers zetten om tijdens een groots partijspektakel hem als dé nieuwe hoop voor het moderne Brazilië te kunnen etaleren.
Maar voordat het zover is zal hij eerst moeten afrekenen met "de jongens uit São Paulo", de garde die de afgelopen 12 jaar tevergeefs heeft geprobeerd om eerst Lula en daarna Dilma van de macht af te houden. Noch José Serra noch Geraldo Alckmin bleken in staat om dat klusje te kunnen klaren. Terwijl zij en de partij in de eigen thuishavens, de stad en de deelstaat São Paulo, vooralsnog steevast de lakens uitdelen lijkt hun rol op het nationale vlak uitgespeeld, vooral nadat Serra het vorig jaar het tijdens de verkiezingen voor het burgemeesterschap van de stad São Paulo moest afleggen tegen de kandidaat van de aartsvijand, Fernando Haddad van de PT. De partijafdeling-São Paulo lijkt daarmee eerder een blok aan het been van Aécio, een afdeling die vanwege haar machtsbasis in de zakenwereld van São Paulo binnen de partij tijdens de verkiezingen voor de nodige verdeeldheid kan zorgen. Het partijvoorzitterschap voor Aécio zou betekenen dat hij de afdeling-São Paulo in de tang kan houden en haar "conserverende" macht enigszins kan sturen.
Aécio Neves heeft daarbij inmiddels de zegen van de partij-icoon bij uitstek, de voormalige president Fernando Henrique Cardoso. Deze pleitte na de nederlag van Serra vorig jaar voor een vernieuwing van de partijtop teneinde de moderne noden van het land met nieuw elan aan te kunnen pakken. Dat moet pijnlijk over zijn gekomen bij Serra, Alckmin en de afdeling-São Paulo. Maar FHC (een carioca van geboorte, maar inmiddels een op en top paulista) is niet gek. Ook hij ziet in dat de afdeling-São Paulo als belangrijkste politieke factor van de nationale zakenstad bij uitstek altijd een hoofdrol binnen de nationale partij zal blijven spelen, maar dat de traditionele pogingen van Serra/Alckmin om de petistas van de troon te stoten hopeloos hebben gefaald.


Noch José Serra (foto, rechts) noch Geraldo Alckmin (foto, links) hebben de intentie om de handdoek voor de datum van de negentiende mei in de handdoek te werpen. Beiden zien Aécio nog lang niet als dé  presidentskandidaat voor 2014 en hopen via primaries binnen de PSDB zelfs nog een kansje te kunnen maken. Serra dreigt ermee om uit de partij te zullen stappen als Aécio wint en zo de invloed van de paulista-factie binnen de partij danig zal worden afgezwakt. Zo speelt hij openlijk met de gedachte zich bij Eduardo Campos van de PSB (die andere verrassing binnen het huidige politieke landschap) aan te zullen sluiten, zoals hij in het verleden ook al eens uit onvrede tijdens verkiezingen tegen de centrum-rechtse PPS heeft aangeschurkt.
Geraldo Alckmin, de huidige deelstaatgouverneur van São Paulo, heeft Aécio gisteren tijdens een gezellig samenkomen van de PSDB-top in Brasília recht in het gezicht gezegd dat deze zo'n partijvoorzitterschap helemaal niet nodig heeft voor zijn presidentiële aspiraties en hem daarbij niet te zullen steunen. De bij die gelegenheid vijf andere eveneens aanwezige deelstaatgouverneurs van PSDB-huize deelden mee zich in die stellingname van Alckmin helemaal niet te kunnen vinden, waardoor aan de macht van de afdeling-São Paulo binnen de partij aardig getornd lijkt te worden.
Kortom, het zal de komende maanden nog reuze spannend worden binnen de PSDB. Ik ben benieuwd waar en hoe de tot nu toe almachtige afdeling-São Paulo water bij de wijn zal moeten doen om de koers en de beslissingen binnen de partij ook onder president Aécio Neves stevig te kunnen bepalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten