donderdag 21 maart 2013

Ambities van Geraldo Alckmin

Niemand twijfelt er eigenlijk nog aan dat Aécio Neves namens de PSDB volgend jaar de strijd om het presidentschap op zich zal nemen. Persoonlijk voorgedragen door de eminente oud-president en partij-icoon Fernando Henrique Cardoso zal de nieuwe ster aan het tucanos-firmament alle steun binnen zijn eigen partij nodig hebben en dan met name die van de machtige afdeling-São Paulo. Maar juist daar wringt de schoen. Zowel José Serra als Geraldo Alckmin, de twee mannen die het de afgelopen tien jaar vergeefs tegen een PT-kandidaat hebben opgenomen, zien een kandidatuur van Aécio niet zitten en trekken hun eigen plan. Met name Alckmin, de huidige gouverneur van de deelstaat São Paulo, speelt daarbij hoog spel.


Het is alom bekend dat Alckmin, na zijn vergeefse poging daartoe in 2006, politiek boven alles een Braziliaanse presidentschap ambieert. Ook hij weet dat hij Aécio ditmaal voor moet laten gaan, maar zal de komende maanden geen fotogelegenheid laten passeren om samen met de tucano-kandidaat in beeld te kunnen komen. En gelegenheid temeer, want Alckmin zelf treedt in 2014 in de politieke arena om zijn tweede termijn als deelstaatgouverneur veilig te stellen.
Wat Alckmin ook weet is dat een overwinning voor de oppositie bij de presidentsverkiezingen volgend jaar zo goed als onmogelijk lijkt. Dilma en haar Partido dos Trabalhadores zit stevig in het zadel en de populariteitscijfers onder het electoraat zijn onverminderd hoog te noemen. Ondanks alle politiek ophef rond het Mensalão-corruptieschandaal, waar de oppositie electoraal veel winst uit hoopte te halen, blijft ruim 60% van de Brazilianen in haar geloven en zegt zo'n 9% absoluut niets in haar te zien. 
Alle PSDB-ogen, ook die van Aécio Neves, zijn dan ook gericht op de presidentsverkiezingen van 2018. Dilma mag dan niet meer en de kans dat Lula zelf de handschoen zal opnemen is gezien zijn leeftijd (in 2018 zal hij 73 jaar oud zijn) niet groot te noemen. Nieuwe aansprekende namen hebben zich in het PT-kamp nog niet aangemeld, al wordt er nu al een beetje gekeken naar de huidige burgemeester van São Paulo, Fernando Haddad of een jonge politicus als de federale afgevaardigde voor Rio de Janeiro, Lindbergh Farias.
Aécio ziet deze verkiezingen dan ook als een mooie manier om bij het electoraat in beeld te kunnen komen als de geschikte kandidaat voor 2018 en zich tot die tijd te kunnen ontpoppen tot de oppositieleider bij uitstek. Want hoe populair hij door zijn politieke verleden in zijn eigen deelstaat Minas Gerais en bepaalde intellectuele kringen dan ook is, elders in Brazilië is hij bij de gewone bevolking nog tamelijk onbekend.
Maar ook Alckmin ruikt in 2018 zijn kans en zal zijn tweede termijn als gouverneur van de belangrijkste Braziliaanse deelstaat São Paulo daartoe als springplank gaan benutten. Het is nu nog niet bekend wie volgend jaar voor de PT de strijd om dat ambt aangaat (er gaan geruchten dat Lula zelf in de strijd gaat treden), maar nu al is hij bezig om zijn electorale basis bestaande uit kleine (centrum-) rechtse partijen als de DEM. PTB, PPS en PDT uit te gaan breiden met de strategisch belangrijke PSB. Deze partij is goed voor maar liefst 1 minuut en 10 seconden zendtijd op radio en televisie en Alckmin is daartoe zelfs bereid volgend jaar zijn directe steun aan Eduardo Campos, de mogelijke presidentskandidaat voor de peesbistas uit te spreken, ten koste van ... Aécio.
Geraldo Alckmin. Ambitie kan hem niet ontzegd worden!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten