Dit zal de mantra van de PSDB worden in de aanloop naar oktober volgend jaar. Dit is de munitie waarmee de tucanos zullen proberen. Dilma van haar troon te stoten. De dadendrang van Aécio is groot. Folha de São Paulo benadrukt de enorme strijdlust van de senator uit Minas Gerais. "Het is tijd de PT te lijf te gaan!" Maar Dilma blijft vooralsnog weer in de gunst van de kiezer stijgen. Haar populariteit steeg deze week weer zes punten in de peilingen. Op dit moment zou Dilma volgens opiniepeiler Ibope op de steun van minstens 37% van de stemgerechtigde Brazilianen kunnen rekenen, waar Aécio niet veel verder komt dan zo'n 12%.
Marina Silva: Het is volgens G1Globo nog allerminst zeker of Marina Silva (foto) volgend jaar aan de presidentsverkiezingen mag deelnemen. Op dit moment is zij in een juridisch steekspel met de Kiesraad (TSE/Tribunal Superior Eleitoral) verwikkeld over de geldigheid van een aantal handtekeningen die zij nog nodig heeft om haar nieuwe partij in het kiesregister in te kunnen laten schrijven. Afgelopen vrijdag heeft ze naar eigen zeggen 668.000 handtekeningen in alfabetische volgorde aan het TSE overhandigd.
Foto: terra.com.br
De voormalige senator en minister van Milieu in de regering-Lula heeft nog tot 5 oktober aanstaande de tijd om de hoogste rechters die de verkiezingen organiseren en in de gaten houden te kunnen overtuigen. Om als politieke partij aan verkiezingen mee te mogen doen met men in Brazilië de ondersteuning hebben van een 0,5% van het totaal uitgebrachte stemmen tijdens de vorige verkiezingen. Dit betekent dat Marina voor de aanstaande stembusgang 492.000 handtekeningen nodig heeft, die allen door de notaris moeten worden goedgekeurd. Tot nu toe staat de teller voor officieel door de notaris erkende handtekeningen voor de Rede op 455.000. Marina wenst alsnog de erkenning van 95.000 andere handtekeningen omdat deze zonder reden van opgave niet door de notaris werden erkent en dat mag wettelijk niet. Een notaris moet duidelijk aangeven waarom hij tot een bepaalde beslissing is gekomen. Het TSE zal uiterlijk 3 oktober uitspraak doen. Deze uitspraak is voor het verloop van de aanstaande presidenteverkiezingen van groot belang. Marina Silva staat de laatste maanden in de peilingen steevast op de tweede plaats en zou in die positie de grootste uitdager van de zittende presidente Dilma Rousseff worden.
(Daar waar het Marina Silva met haar Rede Sustentabilidade nog niet lukte werden twee andere partijen de afgelopen week door het TSE wel tot de gelederen toegelaten. Maar beide partijen, de PROS/Partido Republicano da Ordem Social, die naar eigen zeggen belastingverlaging als haar main target beschouwd, en Solidariedade (de afsplitsing van vakbondsman Paulinho da Força van de centrumlinkse PDT) blijven muggen op het politieke speelveld. Vehikels voor individuele gelukzoekers in de politiek en naar het zich laat aanzien volgend jaar alleen in de race voor wat schamele zetels in het Huis van Afgevaardigden.)
Eduardo Campos: Bij de socialisten van de PSB is de kogel door de kerk. Haar partijvoorzitter en coming man binnen de Braziliaanse politiek Eduardo Campos heeft zijn partij uit de federale coalitie van presidente Dilma Rousseff geloodst om zo zijn eigen kandidatuur voor het presidentschap volgend jaar mogelijk te kunnen maken. Daarmee is hij de eerste politicus die zich serieus namens zijn partij kandidaat stelt. Campos maakt niet echt veel kans, al lijkt hij daar toch echt anders over te denken. Afgelopen week verklaarde hij in thuisbasis Recife/Pernambuco, misschien wel tegen beter weten in, dat peilingen in Brazilië traditiegetrouw helemaal niets zeggen.
De komende week zal PSB-minister van Nationale Integratie Fernando Bezerra Coelho, door het vertrek van zijn partij uit de coalitie, bij Dilma formeel zijn ambt opgeven. Dit toont aan dat Campos toch wel een politieke waaghals is. FBC is het anker van de deelstaat Pernambuco binnen de zittende federale regering en zonder hem heeft de deelstaat geen directe invloed meer op het reilen en zeilen op het allerhoogste niveau in Brasília. Het was dan ook geen wonder dat Campos haastte te zeggen dat Dilma zijn blijvende steun voor het huidige beleid geniet. Maar zoiets kan in verkiezingstijd natuurlijk niet al te lang gestand doen.
Foto: Priscilla Mendes/G1
Over het opstappen van de PSB-afdeling in de deelstaat Ceará na Campos' beslissing om uit de regering te stappen berichtte ik gisteren al. Gelukkig voor Campos is het deze week toch nog gelukt om een van zijn meest populaire politici weer binnen de partij te halen. Twee maanden geleden zegde oud-voetballer en federaal afgevaardigde Romário (foto, midden) uit onvrede met de carrièrekansen binnen de partij zijn lidmaatschap van de PSB op en flirtte lange tijd met twee andere Dilma-getrouwe rechtse partijen, de PR en de deze week opgerichte PROS. Na ingrijpen van Campos zelf (foto, rechts) en de toezegging dat Romário als voorzitter de leiding van de partij in de deelstaat Rio de Janeiro krijgt besloot hij eieren voor zijn geld te kiezen en zo zijn kansen voor het burgemeesterschap van zijn thuisstad in 2016 te vergroten. Romário laat nog in het midden of hij volgend jaar de nationale arena instapt voor herverkiezing als federaal afgevaardigde of als een van de senatoren namens Rio de Janeiro. Al met al lijkt het erop dat de oud-voetballer Romário het politieke handwerk al danig in de vingers heeft gekregen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten