zaterdag 14 september 2013

Luiz Gushiken (1950 - 2013)


Afgelopen nacht overleed in São Paulo Luiz Gushiken (foto), een van de oprichters van de socialistische Partido dos Trabalhadores en de vakbond CUT in de jaren '80 van de vorige eeuw, aan de gevolgen van een jarenlang voortslepende vorm van kanker. Daarmee verliest de PT en links-Brazilië een markante politieke persoonlijkheid. Gushiken is slechts 63 jaar geworden.
Gushiken werd in 1950 in een kinderrijk, eenvoudig gezin van Japanse immigranten in het stadje Oswaldo Cruz (deelstaat São Paulo) geboren. Hij studeerde bedrijfskunde en filosofie in de stad São Paulo en raakte vervolgens als bankmedewerker betrokken bij de vakbondswereld ten tijd van het militaire bewind in Brazilië (1964-1985). In die tijd kwam Gushiken, die zich aansloot bij de trotskisten in de stad, in contact met de vakbondsleider en latere president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva. Hij zou nooit meer van zijn zijde wijken. Samen gaven ze leiding aan linkse vakbonden en de vakcentrale CUT, waren zij beiden medeoprichters van de PT (foto onder, samen met José Dirceu) en voerden ze gezamenlijk alle campagnes om Lula tot president gekozen te hebben. Een streven dat leidde tot Lula's daadwerkelijke zitting als staatshoofd tussen 2002 en 2010. Gushiken zou na drie termijnen als federaal afgevaardigde (1987-1999) uiteindelijk slechts een serieuze regeringsfunctie vervullen, namelijk die minister van sociale communicatie tussen 2003 en 2005. Daar moest hij voortijdig het veld ruimen nadat zijn naam door de politieke oppositie en met name de conservatieve massamedia met veel bombarie in verband was gebracht met vermoedelijke zelfverrijking. Een aantijging die trouwens tot op de dag van vandaag nooit hardgemaakt is.


In 2012 werd de immer goedlachse Luiz Gushiken ontslagen van rechtsvervolging in de geruchtmakende Mensalão-omkopingszaak. Het federale OM zei in dat jaar geen enkel bewijs te zien om hem door het federale hooggerechtshof te laten vervolgen.
Met het overlijden van Luiz Gushiken verliest de Braziliaanse icoon Lula een van zijn trouwste medewerkers, zonder wiens intelligentie en vriendschap hij nooit zo een grote politieke hoogte had kunnen bereiken. De vele hopeloos mislukte pogingen van de rechtse oppositie om Gushiken ook maar enigszins in een corrupt daglicht te stellen bewijzen maar eens te meer diens cruciale rol binnen het team-Lula. De politieke oppositie en de rechtse invloedrijke media hebben zich al die jaren als bloedhonden in de sympathieke "Japanner" gebeten maar hebben altijd bot gevangen. Historici zullen uiteindelijk zijn werkelijke positie en rol binnen de Braziliaanse geschiedenis gaan vastleggen, maar tot die tijd zal het imago of misschien zelfs wel de mythe van de vleesgeworden politieke onschuld nog lang aan hem blijven hangen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten