Brazilië en dan met name de stad Rio de Janeiro maakt zich op voor de twee grote sportevenementen die de komende drie jaar binnen haar grenzen zullen gaan plaatsvinden, het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar en de Olympische Spelen van 2016. Naast de nodige logistieke kopzorgen die de sporttoernooien met zich meebrengen is de veiligheid van de miljoenen te verwachten bezoekers uit binnen- en buitenland. Zoals een Nederlandse zakenman het vorige week tegen mij tijdens een seminar van de Nederlands-Braziliaanse Kamer van Koophandel onder woorden bracht, "al die sportliefhebbers zullen wandelende geldmachines zijn." Spek naar het bekkie voor een ieder met slechte bedoelingen.
Brazilië is en blijft een onveilig land. Al jarenlang staan São Paulo en Rio de Janeiro voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA op de tweede en derde plaats als zijnde de meest gevaarlijke steden ter wereld, direct achter de Zuid-Afrikaanse metropool Johannesburg. Een eerste stap die de Braziliaanse autoriteiten hebben ondernomen is het schoonvegen van strategisch gelegen volkswijken van criminele bendes en de installatie van een wijkpolitie in deze wijken, de UPP (Unidades de Polícia Pacificadora, vrij vertaald de pacificerende politie-eenheden). Het mag dan ook geen verbazing heten dat deze politieposten juist in die wijken worden gesitueerd die of langs de weg van het vliegveld naar het stadscentrum liggen of juist rond de toeristische trekpleisters Copacabana en Ipanema.
Maar dat laat onverlet dat bezoekers kwetsbaar blijven. Deze week wordt in Rio de Janeiro het zevendaagse popfestival Rock in Rio gehouden. Nu, na drie dagen, heeft de civiele politie bekend gemaakt dat er al reeds 300 misdrijven, voornamelijk diefstal en berovingen, hebben plaatsgevonden. Per dag trekt het festival gemiddeld 85.000 bezoekers, voor het overgrote deel Brazilianen. Personen die weet hebben van de gevaren van de grote stad en op dit soort misdrijven uit de dagelijkse praktijk zijn voorbereid. Maar hoe zit dat straks met de achteloze Nederlandse Oranje-supporter of de fans van de andere deelnemende landen?
Voor Rock in Rio werden er 910 politiemensen de straat op gestuurd om de bezoekers te kunnen beveiligen. Er is zelfs een speciale rechter aangesteld die de veiligheidsoperaties moet aansturen, de Juizado Especial do Torcedor e Grandes Eventos (Speciale Rechtbank voor de Fans en de Grote Evenementen). Ik hou mijn hart echter vast voor 2014-2016 en hoop dat de Oranje-fans goed voorbereid de grote plas over zullen steken. Hou er gewoon rekening mee dat het je zal gebeuren, zoals bijna elke Braziliaan dat dagelijks doet. Het gebeurt een keer dat er een pistool tegen je hoofd wordt gezet, maar je weet alleen niet wanneer. Geen macho-gedrag en verhaal gaan halen, de trekker gaat zo over. Niet teveel, maar ook niet te weinig geld op zak, want 'gringos' hebben geld. Onder bedwelming van alcohol en drugs altijd op je hoede zijn. Naïviteit en dronkenschap maken hen immers terecht tot wandelde geldmachines.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten