zaterdag 28 september 2013

Ex-Cid bij de PSB

Soms heb je een gebeurtenis nodig om er weer eens achter te komen dat politicus in Brazilië gewoon een vak is waar je royaal je geld mee kunt verdienen. Het gaat om het persoonlijk of familiair eigenbelang en dan vooral het financiële. Het electoraat zelf moet na de verkiezingen altijd maar hopen dat er ook voor hen iets aan de stok blijft hangen. Het aantal Brazilianen dat om ideële redenen in de politiek stapt is gemiddeld op een hand te tellen. Hun lot is meestal tragisch. Of ze brandden snel op binnen het starre en logge Braziliaanse bestuursapparaat, of ze gaan uiteindelijk ook door de knieën voor de verleiding die gemeenschapsgeld heet.


Vandaag stapte Cid Gomes (foto) uit zijn politieke partij, de socialisten van de PSB/Partido Socialista Brasileira. Cid is sinds 2007 gouverneur van de deelstaat Ceará en is niet zomaar een politicus, Hij is telg van de familie Ferreira Gomes, die sinds jaar en dag de politieke dienst in Ceará uitmaakt. Zo is uit deze familie ook Ciro Gomes afkomstig, Cid's zes jaar oudere broer, die de afgelopen twee decennia als parlementariër, minister en presidentskandidaat een belangrijke rol heeft gespeeld in de nationale Braziliaanse politiek. Hun jongste broer Ivo Gomes is op dit moment afgevaardigde in het deelstaatparlement van Ceará. Hoe groot de macht van de broertje Ferreira Gomes is bewijst het gegeven dat Cid Gomes nog zo'n 280 andere politici uit Ceará (burgemeesters, gemeenteraadsleden, deelstaatafgevaardigden en federaal afgevaardigden) in zijn invloedssfeer heeft zitten. Verwacht wordt dat velen van hen Cid en Ciro zullen volgen nu deze met de PSB gebroken hebben.
Wat is er aan de hand? De PSB is de partij van Eduardo Campos, de huidige gouverneur van de deelstaat Pernambuco en een rijzende ster binnen de Braziliaanse nationale politiek. Geliefd en succesvol in zijn eigen deelstaat maakte hij deze week als nationaal partijvoorzitter bekend dat de PSB uit de coalitie van presidente Dilma Rousseff per direct stapt, teneinde zijn eigen kandidatuur in 2014 voor het presidentschap ruim baan te kunnen geven. De deelstaat Ceará (lees de familie Ferreira Gomes) is in dat kabinet door de PSB vertegenwoordigd in de persoon van Leônidas Cristino, de huidige ministers voor Havens. Cristino is een politicus uit de politieke clan van de familie Gomes en voormalig burgemeester van de stad Sobral, de geboortegrond van de familie Gomes. (Sterker nog, Cristino's directe voorganger in dat ambt was ... Cid Gomes, die tussen 1997 en 2004 de stad regeerde.) Nu de PSB uit het kabinet stapt zou dat impliceren dat de familie Ferreira Gomes haar stroman binnen de directe regeringsploeg zou gaan verliezen. Reden voor Cid c.s. om Dilma trouw te blijven en naar een andere Dilma-getrouwe partij over te stappen. In dit verband  worden vooral de PSD (de nieuwe partij van oud-burgemeester Gilberto Kassab van São Paulo) en de deze week opgerichte PRO genoemd, maar ook de PP, PDT en zelfs de PCdoB behoort tot de mogelijkheden. De keuze zal af gaan hangen van wat de partijen Cid te bieden hebben. Electoraal en commercieel, sorry politiek strategisch. Het zal spannend worden, want ook de genoemde partijen zullen de familie Ferreira Gomes graag binnen willen halen. Zij brengt immer een fiks aantal stemmen binnen uit het federale 'kiesdistrict' Ceará, met een inwonersaantal van 8,5 miljoen de achtste deelstaat van Brazilië
Partijtrouw is in Brazilië een non-issue. De enige politieke partij van het land waar dat nog in redelijke mate bestaat is de regerende PT/Partido dos Trabalhadores. Gekozen politici stappen om redenen van puur eigenbelang van de een op de andere dag over naar een andere partij en als zich die niet aandient een nieuwe partij. De keuze is groot. Het ziet ernaar uit dat aan de komende verkiezingen in 2014 bijna veertig partijen zullen deelnemen. Geleidelijk aan worden er in de federale hoofdstad Brasília stappen gezet om het systeem enigszins aan te passen en is het voor zittende parlementariërs lastiger gemaakt om tijdens hun mandaat naar een andere partij over te kunnen stappen. Een algehele politieke hervorming staat hoog op de lijst van zaken die de PT op haar conto wil schrijven, maar het gesteggel om daar schot in te krijgen geeft aan dat het nog lang zal gaan duren vooraleer dat een feit is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten