dinsdag 24 september 2013

Gezin van Amarildo ontvangt doodsbedreigingen

Nadat hij door de militaire politie was gearresteerd is van Amarildo Souza Lima twee maanden na zijn verdwijning niets meer vernomen. Zijn gezin wordt bedreigd en hun advocaten wordt inzicht in het lopende politieonderzoek ontzegd.

 Amarildo Souza Lima is voor het laatst gezien toen hij na zijn arrestatie door de militaire politie een bureau van de Vredespolitie (UPP, Unidade de Polícia Pacificadora) in Rocinha, Rio de Janeiro werd binnengebracht. Zowel de militaire als de civiele politie hebben een onderzoek naar zijn verdwijning ingesteld, maar in beide gevallen gebeurt dat onder strikte geheimhouding. Volgens informatie die getuigen in het onderzoek naar voren hebben gebracht proberen de autoriteiten het slachtoffer en zijn gezin met lokale criminele groeperingen in verband te brengen. Dit is vooral bij het onderzoek van de militaire politie het geval. Van de dertien politieagenten die verdacht worden van betrokkenheid bij de verdwijning zijn er slechts vier overgeplaatst naar andere eenheden in de stad. De commandant van de UPP in Rocinha, majoor Edson Santos, werd pas anderhalve maand na het incident overgeplaatst. Majoor Edson Santos werd er onlangs van beschuldigd getuigen van de verdwijning onder druk te hebben gezet om hun verklaringen aan te passen, in de hoop om lokale criminelen in plaats van de politie er de schuld van te geven.

In een recent gepubliceerd rapport heeft de Mensenrechtenraad van de deelstaat Rio de Janeiro (Conselho Estadual de Defesa dos Direitos Humanos) de politiemensen van de UPP aangeklaagd wegens marteling en bedreigingen. Dit rapport maakt het naast andere informatiebronnen zeer plausibel dat Amarildo Souza Lima door de politie is gedood nadat hij werd gemarteld. Een theorie zoals die door zijn gezin wordt aangedragen.
Amarildo's gezin en in het bijzonder zijn vrouw Elizabeth Gomes da Silva zijn door politieagenten van de UPP bedreigd. In een recent interview verklaarde zij: "De politie vond het niet leuk zoals het gezin zich uitte. Hoeveel Amarildo's zijn er al gedood? Hoeveel mensen zijn er niet in de favela's gestorven waarna gezinsleden bang waren om hun mond open te doen. We hebben op fluitjes geblazen, geprotesteerd, straten bezet en zijn op televisie verschenen. Wij schreeuwen en roepen op tot gerechtigheid."

Rocinha, Amarildo's wijk, is met ongeveer 70.000 inwoners een van de grootste van deze wijken in de stad. Het ligt tegen een steile helling in het rijke staddeel São Conrado. De Vredespolitie (UPP) is een programma van wijkpolitie die in verschillende sloppenwijken van Rio de Janeiro zijn opgezet en werd in september 2012 in Rocinha geïnstalleerd.

Bron: Amnesty International



Geen opmerkingen:

Een reactie posten