Amnesty International maakt zich ongerust over de veiligheid van zo'n zestig leden van de Apyka'i-gemeenschap en andere dorpen van de Guarani-Kaiowá, inclusief kinderen, die op 15 september jongstleden een suikerrietplantage in de deelstaat Mato Grosso do Sul hebben bezet. Zij claimen dat het voorouderlijk gebied betreft. Ze werden voor het eerst in 1999 van dit land verdreven, nadat zij er sinds de negentiende eeuw hadden geleefd. Sindsdien wonen zij langs een snelweg in de deelstaat. Nadat zij vorige week het land weer hebben bezet meldt de gemeenschap dat gewapende beveiligingsmensen van de plantage hen dreigen te vermoorden.
De FUNAI, de federale overheidsinstantie die zich met de inheemse volkeren van Brazilië bezighoudt, had het voorouderlijk gebied van de Apyka'i-gemeenschap al in 2010 hebben moeten toekennen, op basis van een overeenkomst tussen de FUNAI, het ministerie van Justitie, het federale Openbaar Ministerie en 23 inheemse leiders, dat in november 2007 gesloten werd.
De Apyka'i-gemeenschap heeft in het verleden veelvuldig bij het federale OM melding gemaakt van bedreigingen door de beveiligingsmedewerkers, die hen eveneens weerhielden van het gebruik van water dat afkomstig is van de plantage. De beveiligers zijn al eerder in staat van beschuldiging gesteld van missdrijven, waaronder twee moordzaken die nog in onderzoek zijn. De federale openbare aanklager heeft eerder gezegd dat de betreffende beveiligingsdienst "onaanvaardbaar onwettige activiteiten" bedrijft en roept op tot de "beëindiging van al haar activiteiten".
De deelstaat Mato Grosso do Sul herbergt een van de armste en dichtbevolkste inheemse gebieden in Brazilië: gebiedjes van armoede omringt door veeboeren en grote sojabonen- en suikerrietplantages. Het alledaagse leven wordt gekenmerkt door slechte gezondheids- en belabberde leefomstandigheden. Het betreft een bevolkingsgroep van zo'n 60.000 Guarani-Kaiowá, wiens sociale leefomgeving wordt afgebroken door een grote mate van geweld, zelfmoord en ondervoeding. Uit grote onvrede over het uitblijven van het in het verleden door de federale overheid toegezegde demarcatiegebied zijn de Guarani-Kaiowá reeds in de jaren '70 van de vorige eeuw tot de bezetting van hun voorouderlijke gebieden overgegaan. Sindsdien zijn zij het slachtoffer van intimidatie en gewelddadige ontruimingen.
As gevolg van het uitblijven van een oplossing voor hun claim op die voorouderlijke gebieden leven verschillende Guarani-Kaiowá-gemeenschappen langs de randen van snelwegen, zoals de BR-463 in Mato Grosso do Sul. Daar worden zij dus bedreigd en aangevallen door beveiligingsbedrijven en leiden door de onhygiënische 'tentenkampen' en het gebrek aan medische bijstand de leden van de gemeenschappen aan grote gezondheidsproblemen. De hoge sterftecijfers worden veroorzaakt door moorden en door verkeersongelukken op de snelweg.
Bron en mogelijkheid om zelf in actie te komen: Amnesty International
Geen opmerkingen:
Een reactie posten