zondag 15 september 2013

Opsteker voor de Braziliaanse muzikale wereld

De aankomende week lijkt er een einde te komen aan de parlementaire gang van een grondwetswijziging die in 2007 door de federaal afgevaardigde Otávio Leite (PSDB/Rio de Janeiro) werd ingediend en die een van grote betekenis voor Braziliaanse musici zal zijn. Nadat het voorstel reeds door het federale Huis van Afgevaardigden is aangenomen zal de zogenoemde PEC da Música deze week door de senaat voor de tweede en laatste maal in stemming worden gebracht.

Capital Inicial, Eu Nunca Disse Adeus

Boeken en tijdschriften genieten als sinds 1988 een btw-ontheffing, vastgelegd in de federale grondwet die dat jaar inwerking trad. Het voorstel van Leite beoogt dat ook cd's, dvd's en andere digitale muziekdragers van Braziliaanse muzikanten onder deze regeling gaan vallen. Tot nu toe betalen Brazilianen via drie belastingen (ISS, ICMS en IPI) ruim 30% extra voor deze producten, wat ertoe leidt dat veel Braziliaanse consumenten hun toevlucht nemen tot illegale kopieën via het internet. Het spreekt vanzelf dat het voorstel door veel muzikanten en producenten wordt gedragen. Dat leidde er onder andere toe dat de beroepsgroep zelf ook het nodige lobbywerk in Brasília heeft verricht om de grondwetswijziging erdoor te kunnen krijgen..

Opvallend is de tegenwerking die Leite in het Congres krijgt van parlementariërs uit Manaus, de hoofdstad van de deelstaat Amazonas. De reden is eigenlijk niet meer dan voor de hand liggend: Manaus is sinds jaar en dag een vrijhandelszone, een Zona Franca. Al sinds 1967, gedurende de militaire dictatuur (1964-1985), geldt de stad en haar directe omgeving als een plaats waar de federale overheid door fiscaal aantrekkelijke maatregelen uit te vaardigen een bloeiend economisch leven in het hart van het Amazone-gebied tot stand heeft gebracht. Dit leidde ertoe dat veel buitenlandse producenten van hoogwaardige technologische goederen zich in de stad vestigden, waaronder fabrikanten van de cd's. Op dit moment zijn zij de enigen die in Brazilië belastingvrij hun producten op de markt mogen brengen. De grondwetswijziging zou betekenen dat er elders in het land concurrenten kunnen opstaan die haar monopolie op dit gebied in een keer teniet zal doen.


De afgelopen week bleek al dat de politici uit Amazonas hoog en laag kunnen springen, maar dat de senaat niet aan hun zijde staat. Op 11 september werd het voorstel reeds in de eerste ronde door 50 senatoren aangenomen, met 4 tegenstemmen en 1 onthouding. Het zier ernaar uit dat vanaf volgende week de Brazilianen zo'n 25% goedkoper uit zullen zijn bij de aanschaf van muziek van eigen bodem. Het zal Otavio Leite (foto), die vorig jaar namens de PSDB nog kandidaat was voor het burgemeesterschap van Rio de Janeiro, geen windeieren leggen als hij volgend jaar wederom kandidaat zal staan voor het federale Huis van Afgevaardigden namens de gelijknamige deelstaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten