donderdag 25 april 2013

Socialisten stappen uit parlementaire mensenrechtencommissie

Dat wat zich al een tijdje aankondigde is dan toch gebeurd. Het smaldeel van de socialistische Partido dos Trabalhadores/PT heeft de Commissie voor de Rechten van de Mens en Minderheden van het federale Huis van Afgevaardigden, het belangrijkste mensenrechtenorgaan binnen de Braziliaanse politiek, verlaten. De zeven PT-leden stappen op uit protest tegen het huidige voorzitterschap van de commissie van Marco Feliciano (PSC). Deze federaal afgevaardigde uit São Paulo is tevens pastor van een evangelische gemeenschap, heeft zich in het recente verleden ronduit homofoob, racistisch en vrouwonvriendelijk uitgelaten en neemt daar in het openbaar geen woord van terug. Sterker nog, ondanks alle commotie en enorme politieke druk om uit zichzelf van de post af te zien blijft hij zitten. Hij weet zich gesterkt door de nog steeds groeiende evangelische factie binnen het Braziliaanse Nationale Congres, die zich juist door zijn benoeming als voorzitter van deze belangrijke commissie (in de woorden van Feliciano zelf jarenlang "een werktuig van de duivel") in hun stellingnames gesterkt ziet. De tegenstanders zagen zich vorige maand genoodzaakt zelf een mensenrechten-factie binnen het Congres op te zetten, teneinde het evangelische blok georganiseerd van repliek te dienen.
Het is in dit gepolariseerde debat over de kwestie dat de PT heeft besloten de commissie te verlaten zolang Feliciano voorzitter is. Een aderlating, want het zijn niet de minste parlementariërs die het besluit genomen hebben, zoals o.a. Nilmário Miranda, alom gerespecteerd mensenrechtenactivist uit Minas Gerais en voormalig minister voor de rechten van de mens onder president Lula, en de strijdlustige afgevaardigde van het Distrito Federal, Erika Kokay. Doordat zij hebben aangegeven niet door PT-politici vervangen te willen worden zullen de zeven stoelen onbezet blijven. "We hebben dit besluit om de partij terug te trekken genomen teneinde de beslissingen die door de commissie genomen zullen worden geen legitimatie te hoeven geven, die gebaseerd zijn op fundamentalistische, homofobe, vooringenomen aannames; wegens uitspraken vol haat tegenover minderheden en de aanslag op de menselijke waardigheid." ("Tiramos este encaminhamento partidário para não legitimar as decisões que estão sendo tomadas na comissão, que virou palco de teses fundamentalistas, homofóbicas, preconceituosas, de expressão de ódio às minorias sociais e de ataque à dignidade humana".)
Daarnaast protesteren zij tegen het feit dat voorzitter Feliciano besloten heeft de beraadslagingen van de commissie achter gesloten deuren te zullen laten plaatsvinden. Een enorme breuk met de traditie binnen de commissie om juist in alle openheid en met inspraak van de aanwezige luisteraars zich over mensenrechtenkwesties te beraden.
Het is een geruststellende gedachte dat ook met betrekking tot het te voeren mensenrechtenbeleid het Huis van Afgevaardigden nog altijd zelf het laatste woord heeft en naar het zich voor alsnog laat uitzien omstreden wetsvoorstellen op mensenrechtengebied weinig kans van slagen zullen hebben. Maar deze kwestie gaat allang niet meer over feiten. Het is een politieke strijd vol symbolische acties verworden en daardoor een slechte beurt voor het imago van de ooit zo gerespecteerde mensenrechtencommissie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten