maandag 1 april 2013

Braziliaanse staatsinrichting - Inleiding


Een wetsvoorstel kan in Brazilië ingediend worden door de wetgevende en de uitvoerende macht ingediend. Er zijn in het Braziliaanse staatsrecht ook enkele bepalingen dat de rechterlijke macht dat kan doet of zelfs een burgerinitiatief. Een wetsontwerp gaat door de wetgevende macht (federale Congres of deelstatelijke Assembléias Legislativas) en vervolgens naar de president of de gouverneurs. Deze spreekt er al dan niet een veto over uit. Bij een veto gaat het ontwerp terug naar de wetgevende macht, die haar alsnog kan bekrachtigen. De president/gouverneur dient de wet dan over te nemen en te bekrachtigen. Dit besluit komt in het Staatsblad (Diário Oficial) te staan en krijgt na 45 dagen kracht van wet (vacatio legis). Een wet kan vervolgens herroepen of geamendeerd worden.

Het hoogste wetsorgaan is de federale Grondwet (Constituição). Deze is in 1988 aangenomen en kan veranderd worden door grondwetswijzigingen (Emenda Constititional). Een voorstel tot wijziging is een PEC/Proposta de Emenda à Constituição en deze start in het Huis van Afgevaardigden. Deze ontvangst een wijzigingsvoorstel van de president, de senaat of van eenderde van de eigen parlementariërs (en in de deelstaten meer dan de helft van de leden van de Wetgevende Vergadering). De voorzitter van dat parlement dient het grondwetsvoorstel in bij de vaste Kamercommissie voor de Grondwet, Justitie en Burgerschap (Comissão de Constituição, Justiça e Cidadania/CCJ). Deze krijgt vijf sessies de tijd om het in behandeling te nemen en uit te maken of het grondwetsvoorstel voor behandeling wordt toegelaten. De bevindingen worden vervolgens bij het Kamerpresidium (Mesa da Câmara) in gediend. Als een voorstel door de commissie niet is toegelaten dan wordt de PEC geseponeerd. De indiener kan echter met met de steun van eenderde in het Huis hier tegen in beroep gaan door het grondwetsvoorstel plenair aan het Huis aan te bieden, die daar op haar beurt haar zegen aan moet geven. Als het door de Kamercommissie wel aangenomen wordt dan kan de tekst in 40 sessies van het Huis door een speciaal daartoe door het CCJ benoemde tijdelijke commissie worden geamendeerd. Als een absolute meerderheid van de tijdelijke commissie er uiteindelijk mee instemt dan wordt het verslag van de relator (letterlijk 'verslaggever') openbaar gemaakt en wordt het grondwetsvoorstel door het Huis in behandeling genomen. Deze krijgt tweemaal de kans erover te debatteren en te stemmen met een tussenpauze van 5 sessies. Na aanname in het Huis gaat de PEC naar de senaat, die er op haar beurt tweemaal over debatteert, stemt en amendementen opneemt. Vervolgens komt de PEC weer terug in het Huis van Afgevaardigden en wederom weer apart in de CCJ. Als PEC dan wordt aangenomen roept de senaat een vergadering van het Congres (Huis én senaat) samen en wordt de grondwetswijziging uitgeroepen.

Naast de normale wetten bestaan er in Brazilië ook Medidas Provisórias. Daarbij kan de president in het geval van urgentie of relevantie zelfstandig een wet uitvaardigen die voorlopig nog niet bekrachtigd is door het Congres. Deze kan daar alleen achteraf haar goedkeuring aan geven of niet. Het decreet is zes sessies geldig met de mogelijkheid tot verlenging met nog eens 60 dagen. Mocht het Congres de MP dan verwerpen dan verliest het elke vorm van macht. Het opnieuw indienen van een soortgelijke MP binnen een bestaande zittingsduur van het parlement is onmogelijk. MP's op het gebied van burger-, staats-, budget- en strafrecht zijn per definitie uitgesloten, evenals een aantal andere bepaling met betrekking tot het bezitsrecht. Diverse staatsorganen hebben de macht een MP bij het federale Hooggerechtshof aan te brengen als zijnde ongrondwettelijk. De president, de presidia van het Huis van Afgevaardigden en de senaat, politieke partijen met een vertegenwoordiging in het Congres, de procureur-generaal van de republiek, deelstaatgouverneurs en -parlementen, de OAB, vakbondsconfederaties en andere nationale eenheden. De evangelische factie binnen het Congres maakt zich deze dagen sterk dat ook kerken deze bevoegdheid krijgen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten