Het is zondag, dus vandaag een kerkelijk nieuwtje in de schijnwerpers. Brazilië is het grootste rooms-katholieke land ter wereld. Nog steeds geeft 70 tot 80% van de Brazilianen aan zich een lid van die kerk te beschouwen, al heeft deze de laatste jaren een grote concurrent in de oprukkende protestantse pinkstergemeenten te duchten. Daarom is de zaligverklaring van Francisca de Paula de Jesus, in Brazilië beter bekend als Nhá Chica, door het Vaticaan vandaag een steun in de rug van de bedreigde rooms-katholieke gemeenschap.
Nhá Chica (foto) was bij leven al een heilige voor de bewoners van de toenmalige provincie Minas Gerais. Ze werd in 1810 uit een slavenfamilie geboren in São João del-Rei, werd op haar tiende jaar wees en zou in 1895 in Baependi overlijden. Voor veel mineiros (inwoners van de deelstaat Minas Gerais) wordt ze gezien als "mãe dos pobres" (moeder van de armen) naar aanleiding van een wonder dat ze bewerkstelligd zou hebben bij de genezing van een lerares in Caxambu. Ondanks een familievermogen besloot ze zich in armoede aan de spirituele armenzorg te gaan wijden. Haar hele financiële vermogen zou daarbij op zijn gegaan, waaronder de oprichting van een kapel in het stadje Baependi, die vandaag de dag doorgaat voor haar heiligdom.
Het proces tot heiligverklaring door de kerk werd in 1989 door paus Johannes Paulus II in gang gezet en leidde vorig jaar door de nominatie tot zaligverklaring door paus Benedictus XVI. Deze kerkelijke erkenning van haar bijzonderheid kan in de toekomst overgaan in een heiligverklaring als nog eens twee wonderen aan haar toegeschreven kunnen worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten