maandag 8 oktober 2012

Einde eerste ronde

De strijd is in de meeste Braziliaanse steden gestreden, terwijl in nog vijftig gemeenten een tweetal partijen zich moeten opmaken voor een tweede ronde op 28 oktober. En niet de minste: in São Paulo, Manaus en Salvador zal nog eenmaal dit jaar op het scherpst van de snede campagne worden gevoerd voor de begeerde burgemeestersfunctie.
In een aantal grote steden werd die strijd al in de eerste ronde met een enorme landslide beslist. Twee steden waarbij de heersende machtspolitici door leden van een kleinere linkse partij het vuur aan de schenen werd gelegd. Uiteindelijk moesten Manuela d'Ávila (PCdoB) en Marcelo Freixo (PSOL) het in respectievelijk Porto Alegre en Rio de Janeiro het afleggen tegen de zittende burgemeester. In de hoofdstad van de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul haalde José Fortunati (PDT) maar liefst 70% van de stemmen binnen, terwijl Eduardo Paes met 64,4% van de stemmen zich voor een tweede termijn in Rio zal opmaken. Opmerkelijk bij de die laatste overwinning is dat Freixo slechts een kiesdistrict (reduto) wist binnen te halen (Cosme Velho/Laranjeiras), terwijl Paes in alle overige districten de meerderheid behaalde. Ook Marcio Lacerda (PSB) in Belo Horizonte en Paulo Garcia (PT) in Goiânia haalden de eindstreep met het grootste gemak.


Spannend daarentegen zal het in met name São Paulo en Salvador, de hoofdstad van de deelstaat Bahia gaan worden. In Sampa, zoals de paulistanos hun stad liefkozend noemen, zal het een ouderwetse strijd tussen de PSDB van José Serra en de PT van Fernando Haddad worden. En dat mag verrassend heten, want lange tijd leek het ernaar uit te zien dat de outsider Celso Russomanno (PRB) als winnaar van de eerste rond uit de bus zou komen. De strijd in São Paulo wordt ert een om als brazilianist mijn vingers bij af te mogen likken.
In Salvador wordt het een interessante nek-aan-nek-race tussen ACM Neto (DEM) en Nelson Pelegrino (PT). Ook leuk wordt de strijd in Manaus, waar Arthur Virgílio (PSDB) het in de tweede ronde gaat opnemen tegen die andere (vrouwelijke) verrassing in verkiezingstijd, Vanessa Grazziotin (PCdoB), die op de openlijke steun van presidente Dilma mag rekenen.

Voor alle uitslagen van de eerste ronde zie: http://eleicoes.folha.uol.com.br/2012/1turno/mapa-capitais.shtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten