maandag 8 oktober 2012

Dona Dilma en 2014

De strijd in de meeste Braziliaanse gemeenten is gestreden en op de achtergrond speelt reeds de volgende verkiezing een rol. En niet de minste. In 2014 zijn er weer presidentsverkiezingen en het was dan ook geen wonder dat de zittende presidente Dilma Rousseff (of Dona Dilma zoals ze door haar aanhang ook wel liefkozend wordt genoemd) zich in de strijd heeft gemengd. Volgens het team om haar heen golden de verkiezingen van gisteren als een manier om het veld te verkennen.
Haar grootste uitdagers voor 2014 zetelen in Belo Horizonte en Recife, waar de kandidaten van respectievelijk Aécio Neves (PSDB) en Eduardo Campos (PSB) de overwinning voor het burgemeesterschap wisten te behalen. Beide gelden als de meest toonaangevende Braziliaanse politici van de nabije toekomst en vooral de persoonlijke vriendschap tussen Neves en Campos baart de PT-top zorgen. Wat al deze twee populaire politici het op een akkoordje gaan gooien en als duo de strijd met Dilma aan zullen gaan?
De agressieve campagne voor haar PT-kandidaat Patrus Ananias in Belo Horizonte, de hoofdstad van de belangrijke deelstaat Minas Gerais, is een voorteken voor de manier waarop ze zich in de strijd om de tweede ronde van 28 oktober in São Paulo zal gaan mengen. Daar zal ze haar volle gewicht in de schaal leggen voor Fernando Haddad (PT) in de traditionele broedertwist met de PSDB van José Serra en dus van Aécio Neves. Een overwinning van Haddad, die morgen waarschijnlijk de steun van de strategisch cruciale PMDB zal binnenhalen, zou een enorme opsteker voor haar eigen campagne betekenen. Daarmee geldt de komende tweede ronde in de stad São Paulo als een evenement waar alle ogen in Brazilië op gericht zullen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten