maandag 11 juni 2012

Parada do Orgulho LGBT

Misschien wel hét toeristische hoogtepunt van de stad São Paulo, de Parada do Orgulho LGBT. Gisteren alweer voor de zestiende keer. Volgens cijfers van Datafolha zouden gisteren zo'n 270.000 dit kleurrijke festival op de beroemde Avenida Paulista hebben bezocht. Het is elk jaar weer een knallend feest van diversiteit, maar helaas nog steeds een noodzakelijk evenement voor de emancipatie van de homogemeenschap in het nog altijd zeer christelijke Brazilië. De LGBT-beweging heeft haar handen vol aan het documenteren van geweld tegen haar doelgroep en ik krijg als Brazilië-medewerker van Amnesty International met enige regelmaat berichten uit Brazilië waarin mensen hun beklag doen over de onveiligheid en intimidatie van de gay-gemeenschap.


Het is nog altijd een zware dobber voor de Braziliaanse homobeweging om voor de buitenwereld het door Carnaval en kleurrijke gay prides gevormde positieve beeld van een seksueel tolerant Brazilië bij te stellen. Homofobie is onder de Brazilianen helaas nog steeds een wijdverbreid maatschappelijk probleem. De twee thema's die de organisatie van de Parada voor dit jaar hadden uitgekozen waren niet voor niets voorlichting in het onderwijs en het tegengaan van de opkomende trend om de LGBT-gemeenschap te criminaliseren.
Dat het thema LGBT ook electoraal gevoelig ligt werd dit jaar nog maar eens bewezen door de twee belangrijkste kandidaten voor het burgemeesterschap van de stad. In oktober dit jaar zullen die verkiezingen gaan plaatsvinden en inderdaad zowel José Serra (PSDB) als Fernando Haddad (PT) schitterden van afwezigheid. Hun honneurs werden waargenomen door respectievelijk de PSDB-gouverneur van de deelstaat Geraldo Alckmin en de vooraanstaande senator Marta Suplicy, die in een vorig leven een vooraanstaande seksuologe was en daardoor een 'geldig excuus' had om juist wél aanwezig te zijn. De jaarlijkse aanwezigheid van Alckmin blijft opmerkelijk en prijzenswaardig. Hij staat immers bekend als een diep gelovig lid van de rooms-katholieke kerk, een instituut dat haar uiterst vijandige mening over homoseksualiteit ook in Brazilië nooit onder stoelen of banken heeft gestopt.

http://oglobo.globo.com/pais/imagens-da-16-parada-gay-de-sao-paulo-5163679

Geen opmerkingen:

Een reactie posten