maandag 11 juni 2012

Dengue

Ik vertrek binnenkort weer naar Brazilië. Een combinatie van werk en vrienden bezoeken. Ik verheug me er enorm op en heb dan ook de benodigde voorzorgen genomen. Dat leidde twee weken geleden tot twee beurse armen en een aantal dagen een lamlendig gevoel in mijn lichaam. Maar ja, na de vier prikken door de bedrijfsarts behendig ingebracht ga ik met een gerust hart de tropen in. De hele rits is weer binnen: gele koorts, hepatitis A en B en natuurlijk DTP.
Maar daarmee ben je er nog niet, want er zijn nog een paar andere gemene ziektes die je in den vreemde kan oplopen en waartegen de mens zich (nog) niet kan inenten. Dus kreeg ik van mijn arts een hele verhandeling over malaria, rabiës (hondsdolheid), schistosomiasis (een wormeninfectie) en die andere ziekte die een bepaalde mug kan overdragen, dengue of zoals het in goed Nederlands heet knokkelkoorts.
In Noordwest-Europa komt dengue niet voor, maar in de tropen des te meer. De ziekte wordt overgedragen door de Aedes Aegypti en kan leiden tot hoge koorts (tot 41 C), zware hoofdpijn en vermoeide benen en spieren en soms een maagdarmontsteking. Je bent gemiddeld zo'n 6 à 7 dagen uit de roulatie en in sommige gevallen kan het bij een shock dodelijk zijn.


Met name in de brede kuststrook tussen pakweg Rio de Janeiro en Fortaleza is de mug zeer actief, evenals in het westelijk deel van het Amazone-gebied. In het uitgebreide gebied daartussen moet men behoedzaam zijn. De Aedes Aegypti heeft een voorkeur voor vochtige plaatsen en vindt met name in dichtbevolkte gebieden een aangename verblijfplaats. Je insmeren met DEET helpt enigszins en bij een daadwerkelijke beet is de gang naar een arts onvermijdelijk.
Er is de Braziliaanse autoriteiten dan ook veel aan gelegen om de bevolking voorlichting te geven over de preventieve maatregelen die men kan nemen om de kans op een muggenbeet te minimaliseren. Er worden in de campagnes kosten noch moeite bespaard om dat vervelende beest buiten de deur te houden.


Een bezoek aan de tropen vergt zo z'n voorbereidingen. Het is gewoon een "part of the deal". Het hoort erbij en goddank neemt de wetenschappelijke kennis omtrent de ziektes toe. Voor de rest is het een kwestie van gezond verstand en een beetje geluk. Laat het je niet afschrikken, Brazilië is nog steeds een van de mooiste plekken op deze aardbol die de mens kan bezoeken. Boa viagem!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten