vrijdag 15 juni 2012

Grand Old Lady

Wat een meesterlijke zet van het campagneteam van Fernando Haddad, die in oktober namens de socialistische PT een gooi naar het burgemeesterschap van de stad São Paulo gaat doen! De geplaagde kandidaat (relatief onbekend bij het electoraat, weinig enthousiaste steun van lokale PT-ikoon senator en stemmentrekker Marta Suplicy en vooral slechte polls) zal ter zijde worden gestaan door de bijna 80-jarige Luiza Erundina van de PSB/Partido Socialista Brasileiro, een begrip in de politiek van de deelstaat en de stad São Paulo. Nadat haar partij zich deze week, na heel veel intern gebakkelei, als eerste van de andere partijen officieel achter Haddad schaarde kwam haar naam direct naar voren als de kandidaat voor het vice-burgemeesterschap. Zij nam de uitnodiging gretig aan.
Met de federaal afgevaardigde Erundina haalt Haddad een stemmentrekker binnen, die door het publiek als eerlijk en als iemand met principes wordt ervaren. Tijdens de afgelopen verkiezingen voor het Congres in 2010 was zij degene die in  de rijke, conservatieve middenklassewijken van São Paulo de meeste stemmen wist te bemachtigen. Haar kandidatuur wordt in het kamp van directe tegenstander José Serra (PSDB) dan ook met argusogen gadegeslagen. Want dat is nu juist dat deel van het electoraat waar de tucanos en hun coalitiegenoten op de centrum-rechtse flank het van zal moeten hebben en waar de PT traditiegetrouw slechte resultaten behaald.


Luiz Erundina. Wat beweegt de vrouw om op haar 79ste nog op hoog politiek niveau een rol van betekenis wenst te spelen? Geboren en getogen binnen een arm gezin in de noordoostelijke deelstaat Paraíba maakte zij in 1971 de stap om sociologie en politicologie in São Paulo te gaan studeren. Na haar studie werd Erundina sociaal werkster die in zich in de arme periferie van de stad bekommerde om de slechte woon- en arbeidsomstandigheden van de nordestinos, verarmde migranten uit het noordoosten van Brazilië die in het rijke zuiden van het land een betere toekomst voor zichzelf willen opbouwen maar daar door de reeds gevestigde bevolkingsgroepen allerminst met open armen ontvangen werden.
Vanuit het opbouwwerk volgt al snel een politieke carrière. In 1980 was zijn samen met oud-president Lula een van de oprichters van de socialistische Partido dos Trabalhadores/PT en deed ze in 1982 haar daadwerkelijke politieke intrede als gemeenteraadslid van die partij in São Paulo. In 1989 verbaasde ze vriend en vijand toen ze werd verkozen tot eerste socialistische burgemeester van de metropool. Ze zou het ambt tot 1993 uitvoeren en wist enkele successen op met name onderwijs- en gezondheidsgebied binnen te halen. Nadien zou ze nog driemaal een hernieuwde gooi naar het burgemeesterschap doen, maar dat deed ze na een breuk met de PT (Erundina had geheel tegen de zin van de partijtop een positie binnen het kabinet van president Itamar Franco aanvaard) op de ticket van de veel kleinere PSB. Namens die partij is ze nu al weer jaren voor São Paulo federaal afgevaardigde in de hoofdstad Brasília.
Erundina's keuze voor het vice-burgemeesterschap lijkt echter eerder door partijpolitieke belangen dan door persoonlijk ambities te zijn ingegeven. De PSB is een traditionele bondgenoot van de PT en trekken meestal automatisch gezamenlijk op bij verschillende verkiezingen. Daarbij komt dat een van de rijzende sterren aan het Braziliaanse politieke firmament Eduardo Campos is. Nationaal leider van de PSB, gouverneur van de belangrijke deelstaat Pernambuco en vertrouweling van oud-president Lula. Deze band tussen de PSB en de PT kwam in de problemen omdat de PSB-afdeling São Paulo zich gecommiteerd heeft aan het zittende PSD/PSDB-gemeentebestuur van burgemeester Gilberto Kassab. Lange tijd wist voorzitter Marcio França van de afdeling een verbond met de PT te traineren, maar wist zich politiek schaakmat gezet door de nominatie van het ultieme partij-ikoon in São Paulo,  Luiza Erundina.
De verkiezingscampagne ligt met deze strategische zet weer helemaal open en opent een persectief naar een heuse, ouderwetse strijd tussen de PT (Fernando Haddad) en haar eeuwige rivaal in São Paulo, de PSDB van José Serra.

(Het ziet er trouwens naar uit dat ook de trouwe communistische PT-bondgenoot PCdoB zich vandaag, na een flirt met de PRB/Partido Repúblicano Brasileiro van Celso Russomanno, achter Haddad gaat scharen.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten