maandag 11 juni 2012

Even voorstellen, de kandidaten in Rio de Janeiro

Op zeven oktober aanstaande gaan de cariocas naar de stembus om een nieuwe burgemeester te kiezen.


Vooralsnog lijkt de zittende burgemeester Eduardo Paes (foto) van de PMDB de grootste kans te maken voor een tweede termijn als burgervader van de miljoenenstad. Hij weet zich gesteund door negentien andere partijen waaronder de socialistische PT van oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. Laatstgenoemde verklaarde de afgelopen week publiekelijk de kandidatuur van Paes met al zijn krachten te zullen ondersteunen. Maar de afdeling van de PT in Rio is verdeeld. Een grote groep critici binnen de partij verzet zich tegen de automatische, door politieke verhoudingen op federaal niveau ingegeven vriendschap met de PMDB en pleit voor een eigen socialistische kandidaat. Maar vooralsnog lijkt de meerderheid van de PT zich bij een vice-burgemeesterschap van haar voorman Edilson Pires neer te zullen leggen. Waarna het de linkse vleugel niets anders rest dan Pires trouw te blijven of een overstap naar de immens populaire kandidaat van de socialistische PSOL te maken. Niemand minder als PT-ikoon van het eerste uur de muzikant en schrijver Chico Buarque ging hen immers voor. Twee weken geleden schaarde hij zich publiekelijk achter de kandidatuur van Marcelo Freixo, in navolging van zijn niet minder vermaarde collega's Caetano Veloso en Gilberto Gil, ooit nog cultuurminister voor de groene Partido Verde in de regering-Lula.


Freixo (foto) lijkt zich te gaan ontwikkelen tot de grote verrassing van de aanstaande verkiezingen. Als vooraanstaand mensenrechtenactivist en vooral al voorzitter van een tweetal gedurfde parlementaire onderzoeken door de Wetgevende Vergadering van Rio de Janeiro naar milities en wapenbezit in de deelstaat heeft hij zich vooral bij de progressieve cariocas onwaarschijnlijk populair gemaakt. (Het gegeven dat de hoofdpersoon in de succesvolle speelfilm Tropa de Elite II van José Padilha op de persoon van Freixo is gebaseerd zal hem electoraal waarschijnlijk ook geen windeieren gaan leggen.) Ondanks het feit dat de PSOL weinig zendtijd op radio en televisie heeft (een verbond met de Partido Verde ketste af nadat de groenen toch met een eigen kandidaat (Aspásia Camargo) de verkiezingen in willen gaan) lijkt juist Freixo via de sociale media op het internet dit manco te kunnen omzeilen. Als iemand de moderne communicatiemiddelen tot zijn electoraal voordeel weet te hanteren en zich als grootste voorvechter voor een meer rechtvaardige stad weet te positioneren dan is het Freixo. Door de keuze van Marcelo Yuka, de voormalige drummer van de populaire rockgroep O Rappa, als zijn kandidaat voor het vice-burgemeesterschap lijkt hij de jeugd en de cultureel-intellectuele elite van de stad geheel op zijn hand te krijgen. Vanmorgen stelde Marcelo Freixo zich in navolging van de leider van de PSDB, federaal afgevaardigde Otávio Leite, officieel kandidaat voor het burgemeesterschap.


Die PSDB maakt op haar beurt weinig tot geen kans het ambt van burgemeester te veroveren. Leite (foto) is, ondanks een bescheiden carrière in de gemeente- en deelstaatpolitiek van Rio de Janeiro, voor het electoraat een grote onbekende. Omdat de PSDB er helemaal alleen voor staat is er veel te weinig zendtijd om daar verandering in te kunnen brengen. Daar komt nog bij dat Rio geen São Paulo is. Anders dan bij de paulistanos is Rio de Janeiro een stad waar de tucanos nog nooit een grote rol van betekenis hebben gespeeld. De openlijke steun van partij-ikonen als oud-president Fernando Henrique Cardoso en de waarschijnlijke PSDB-kandidaat voor het volgende presidentschap Aécio Neves zullen hem electoraal niet veel verder helpen.

Rest alleen nog de kandidaten van de rechtse DEM en de groene Partido Verde/PV voor te stellen. Zowel Rodrigo Maia als Aspásia Camargo lijken geen enkele kans op het burgemeesterschap te zullen hebben. Maia is federaal afgevaardigde en de zoon van de illustere César Maia die in totaal twaalf jaar burgemeester van Rio is geweest. Hij lijkt vooral op de bekendheid van zijn vader mee te willen liften en zal zo vooral het meest rechtse deel van het electoraat aan spreken. Camargo is milieuactiviste en is na een carrière in de gemeentepolitiek sinds 2011 deelstaatafgevaardigde in Rio de Janeiro. De dagen dat de PV in Rio onder leiding van de Fernando Gabeira nog een rol van betekenis speelde lijken voorgoed voorbij. Ik verwacht dat veel principeel groen-progressieve kiezers naar Freixo zullen trekken

Mijn verwachting: Paes gaat de eerste ronde met eenderde van de stemmen winnen en zal het op 28 oktober in de tweede ronde moeten gaan opnemen tegen Marcelo Freixo. Dan zullen we het in Keulen horen donderen, want dan moet Rio de Janeiro als het om de handhaving van de rechten van de mens pas echt een keuze gaan maken. 28 oktober 2012 belooft voor de stad en voor Brazilië een historische dag te gaan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten