dinsdag 29 mei 2012

Lula in het nauw

Oud-president Luiz Inácio Lula da Silva lijkt door een artikel in het weekblad Veja danig in het nauw te zijn gedreven. Hij zou in april 2011 tijdens een ontmoeting  met Gilmar Mendes, een van de rechters van het federale hooggerechtshof (Supremo Tribunal Federal), hebben getracht de aanstaande rechtszaak tegen een aantal prominente leden van de socialistisch Partido dos Trabalhadores (de Mensalão do PT-zaak) te vertragen, in de hoop dat een aantal aanklachten zouden kunnen verjaren. Lula zou Mendes hiertoe hebben willen aanzetten in ruil voor een afdekking van de persoonlijke contacten van de rechter met oud-senator Demóstenes Torres, een van de meest prominente verdachten in de lopende parlementaire onderzoekscommissie tegen Carlinhos Cachoeira. Gilmar Mendes zou dit tegenover het weekblad hebben verklaard. Zowel Lula als oud-minister Nelson Jobim, op wiens kantoor de ontmoeting in april zou hebben plaatsgevonden, bevestigen dat er een gesprek met Mendes is geweest, maar ontkennen de aantijgingen in alle toonaarden. De oppositie (PSDB, DEM, PPS en PSOL) neemt de uitspraken wel serieus en verlangt een onderzoek van het federale OM.
Daarmee lijkt de toon gezet in de aanloop naar het Proces van de Eeuw, zoals de aanstaande rechtszaak met betrekking tot de Mensalão do PT reeds wordt genoemd. Deze corruptiezaak, waarbij de PT ervan wordt verdacht in 2005 parlementaire stemmen in het federale Congres te hebben gekocht, heeft de socialistische partij in het hart getroffen. Opvallend was dat partijleider en oud-president Lula altijd de positie heeft kunnen aannemen tijdens zijn presidentschap nooit van dergelijke omkooppraktijken op de hoogte te zijn geweest. Elke vermeende aantijging aan zijn adres gleed altijd automatisch van hem af. Daarom is deze onthulling van weekblad Veja des te pregnanter. Zal het Lula nog steeds lukken om er zonder kleerscheuren vanaf te komen?
Ik hou mijn hart vast. Hij heeft ervoor gekozen zoveel mogelijk open kaart te spelen en neemt daarmee een groot politiek risico. Lula en diens oud-minister van Defensie Jobim erkennen dat er daadwerkelijk een gesprek met Gilmar Mendes heeft plaatsgevonden en dat de aanstaande Mensalão-zaak inderdaad aan de orde is gekomen. Maar de details zoals die door Mendes naar buiten zouden zijn gebracht worden door beide heren ontkent. Lula is in Brazilië nog steeds uitermate populair en wordt door grote groepen Brazilianen nog immer als een integer politicus gezien. Maar hoe lang nog? Het is verkiezingsstijd en Lula bemoeit zich prominent met de PT-campagnes voor de gemeenteverkiezingen in oktober dit jaar, met name in zijn deelstaat São Paulo. De oppositie ruikt bloed en zal de druk op de oud-president enorm gaan opvoeren. Zou Lula stand houden?  De eerste scheurtjes in zijn imago lijken te zijn ontstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten