zondag 13 mei 2012

Presidente Dilma benoemt leden Waarheidscommissie


De benoeming door presidente Dilma Rousseff van de zeven leden van de Waarheidscommissie om mensenrechtenschendingen in het verleden te onderzoeken is een historische gebeurtenis. Het is van cruciaal belang dat deze commissie uiteindelijk de volledige reikwijdte van de schendingen tijdens Brazilië's militaire bewind aan het licht zal brengen."Dit is een moment van groot historisch belang voor gerechtigheid en democratie in Brazilië. Zij die in de handen van de veiligheidsdiensten werden vernederd, gemarteld of hun geliefden verloren hebben te lang moeten wachten op het moment dat de waarheid omtrent deze misdrijven zou worden onthuld, aldus Atila Roque, uitvoerend directeur van Amnesty International-Brazilië. Amnesty International dringt er bij de commissieleden op aan dat deze Waarheidscommissie op een onpartijdige, gedegen en transparante wijze haar werk doet teneinde de in het verleden begane misdrijven volledig aan het licht te kunnen brengen. Hiertoe moeten zij met voldoende middelen worden toegerust om deze rol effectief te kunnen vervullen.
Succesvolle waarheidscommissies moeten dienen als middelen om in het verleden begane misdrijven te onthullen, aan te klagen en uiteindelijk als een katalisator moeten werken om gerechtigheid te kunnen bewerkstelligen. Op die wijze zullen de bevindingen van de nieuw gevormde Commissie de belangrijke pogingen van het Openbaar Ministerie om strafrechtelijk onderzoek tegen verdachte misdadigers uit het verleden bespoedigen.
Het is tijd voor Brazilië om de demonen uit het verleden ten ruste te leggen, in lijn met vele landen in de regio die mensenrechtenschenders uit het verleden ter verantwoording hebben geroepen. "Het tonen van waarheid en gerechtigheid dienen beiden om de rechten van de slachtoffers en hun naasten gestand te doen en tevens om te voorkomen dat deze misdrijven niet herhaald zullen worden", zegt Atila Roque.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten