maandag 28 mei 2012

Mensalão, hoe zat 't ook alweer?


Nog dit jaar zal het federale Hooggerechtshof in Brasília (Supremo Tribunal Federal) de strafzaak tegen 38 personen binnen of in de buurt van de socialistische Partido dos Trabalhadores/PT afronden. De rechtszaak lijkt nu al het proces van de eeuw te gaan worden, waarbij hele grote politieke belangen op het spel staan. Het belooft dan ook politiek vuurwerk te gaan worden. Maar hoe zat het ook alweer met die Mensalão do PT?
In 2005 onthulde de toenmalige federale afgevaardigde Roberto Jefferson (PTB) een vermeend corruptienetwerk waarbij parlementariërs van de regeringscoalitie periodiek geld op hun bankrekening kregen overgemaakt in ruil voor hun politieke stem in het federale Congres voor wetsvoorstellen van de regering avn Luiz Inácio Lula da Silva. De man die daarbij wordt gezien als een van de centrale personen is president Lula's kabinetschef en PT-kopstuk José Dirceu. (Hij trad terug als lid van het kabinet en hernam zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden. Dat Huis echter zag zich genoodzaakt hem uit zijn functie te zetten en hem het passief kiesrecht voor tien jaar te ontnemen.) Naast Zé Dirceu werden José Genoino (ex-gedeputeerde en ex-partijvoorzitter), Delúbio Soares (ex-partijpenningmeester) en Silvio Pereira (ex-secretaris-generaal van de PT) door het STF officieel als hoofdrolspelers aangemerkt en aangeklaagd wegens bendevorming en actieve corruptie. Het STF kwam eveneens tot de conclusie dat diverse ondernemers (o.a. ene Marcos Valério) bij de illegale praktijken betrokken zijn geweest, onder meer via witwasactiviteiten.
Uiteindelijk zouden in 2011 36 van de 38 verdachten in staat van beschuldiging worden gesteld, die de komende maanden voor de federale hogerechters zullen moeten verschijnen. De zaak houdt de politieke gemoederen in het land stevig bezig. Er zijn duidelijke signalen dat oud-president Lula, die altijd heeft volgehouden van niets te hebben geweten en daarmee steevast weg wist te komen, achter de schermen zijn invloed doet gelden om de Mensalão-zaak te beïnvloeden teneinde het hele proces te traineren. Uitstel betekent immers tijdwinst en daarmee een grotere kans dat bepaalde beschuldigingen verjaren en derhalve geseponeerd zullen moeten worden. Ook de door de pers op dit moment breed uitgemeten Cachoeira-rechtszaak (waarbij allerlei politici zich zakelijk zouden hebben ingelaten met een uitbater van illegale kansspelen) moet tegen het licht van de Mensalão-proces worden gezien. De PT heeft haar steun aan het parlementaire onderzoek gegeven in de hoop dat die rechtszaak de publieke aandacht voor de Mensalão-zaak weet te verminderen en eventuele negatieve uitspraken tegens het proces voor het publiek te kunnen verdoezelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten