maandag 21 mei 2012

En de Prêmio Camões gaat dit jaar naar ...

Vandaag werd in Lissabon de hoogste literaire onderscheiding in het Portugese taalgebied, de Prêmio Camões toegekend aan de Braziliaanse schrijver Dalton Trevisan. In Nederland is zijn werk nauwelijks bekend. In de jaren '70 raakte het publiek op kleine schaal met deze schrijver bekend. In die decennia heeft August Willemsen een tweetal werken van Trevisan naar het Nederlands vertaald, De Koning der Aarde (O Rei da Terra) en De Vijfvleugelige Vogel (O Pássaro dos Cinco Asos). In 1992 bracht uitgeverij Meulenhoff Trevisan's De Zoete Vijandin op de markt.
Dalton Jérson Trevisan werd in 1925 in Curitiba, de hoofdstad van de deelstaat Paraná, geboren en zou er nooit meer weggaan. Hij leidt tot op de dag van vandaag een teruggetrokken leven. Trevisan mijdt de pers en er zijn nauwelijks foto's van hem bekend. Met recht een Braziliaanse J.D. Salinger, de Noordamerikaanse schrijver wiens zelfverkozen afzondering legendarisch is geworden.

Arquivo Cid Destefani

Het werk van Dalton Trevisan bestaat voornamelijk uit korte verhalen die zich in zijn geboorte- en woonplaats Curitiba plaatsvinden. Alhoewel gebaseerd op situaties en personages uit deze stad hebben zijn werken toch een universele lading. Met verzorgd taalgebruik en gebruikmakend van volkse elementen in zijn woordgebruik creëert hij een stijl die wegens zijn ultracompactheid door critici wordt aangeduid als "haiku's in prozavorm". Trevisan staat bekend als iemand die op vileine manier graag de hypocrisie van de Braziliaanse middenklasse aan de kaak stelt.
Trevisan is de zesde Braziliaanse schrijver die sinds de instelling van de Prêmio Camões in 1989 de onderscheiding mag ontvangen. Ferreira Gullar, João Ubaldo Ribeiro, Lygia Fagundes Telles, Jorge Amado en João Cabral de Melo Neto gingen hem voor. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten